UE condamnă lovitura de stat militară din Myanmar
Consiliul Afaceri Externe – ce grupează miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene – reunit luni la Bruxelles, a condamnat în ‘termenii cei mai fermi’ lovitura militară comisă la 1 februarie în Myanmar şi a subliniat că UE ‘este pregătită’ să adopte sancţiuni împotriva militarilor responsabili de lovitura de stat, potrivit EFE şi AFP.
Totodată, Consiliul a lansat un apel la ‘o detensionare’ a crizei politice, menţionând că ‘UE sprijină poporul din Myanmar’ în condiţiile în care manifestaţiile masive împotriva juntei militare continuă şi luni.
Consiliul Afaceri Externe afirmă că „UE este pregătită să adopte măsuri restrictive vizând responsabili direcţi de lovitura de stat militară şi interesele lor economice”, se subliniază într-o declaraţie comună, în care şefii diplomaţiilor din UE cer ‘o detensionare a crizei actuale prin ridicarea imediată a stării de urgenţă’, reinstalarea unui guvern civil şi eliberarea deţinuţilor, între care şi fostul lider de facto al Myanmar, Aung San Suu Kyi.
UE iși revizuiește instrumentele politice
De asemenea, UE va continua să-şi revizuiască ‘toate instrumentele politice în funcţie de evoluţia situaţiei, inclusiv politica sa de cooperare pentru dezvoltare şi preferinţele sale comerciale’, conform textului declaraţiei.
Cu toate acestea, miniştrii de externe menţionează în declaraţia lor că UE va continua să furnizeze ajutor umanitar şi va încerca să evite măsurile care ‘pot afecta negativ populaţia din Myanmar, în special, pe cei aflaţi în situaţia cea mai vulnerabilă’.
Zeci de mii de oameni au ieşit luni în stradă în principalele oraşe din Myanmar pentru a protesta împotriva juntei militare în cadrul unei zile de grevă generală, după ce în weekend doi protestatari au fost ucişi în violenţele poliţiei.