UE extinde interdicțiile privitoare la bisfenolul A

Publicat: 22 dec. 2024, 06:29, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
UE extinde interdicțiile privitoare la bisfenolul A

Comisia Europeană a extins interdicțiile privind utilizarea bisfenolului A (BPA), o substanță chimică utilizată în mod obișnuit în materiale plastice, care se găsește adesea în ambalajele pentru alimente și băuturi.

Conform acestei decizii, BPA nu mai poate fi folosit pentru căptușeli metalice ale unor cutii, sticle de plastic reutilizabile, recipiente- fântâni cu apă și unele ustensile de bucătărie.

Din 2011, această substanță chimică a fost interzisă în produsele destinate sugarilor și copiilor mici, cum ar fi biberoanele și suzetele.

Menținerea normelor de securitate alimentară la nivel superior  în Uniunea Europeană și protejarea cetățenilor reprezintă una din principalele priorități ale Comisiei Europene, a declarat Oliver Varhelyi, comisarul pe sănătate, într-un comunicat de presă.

Interdicția vine în urma unui aviz din 2023 al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că expunerea alimentară la BPA reprezintă o problemă de sănătate pentru consumatorii din toate grupele de vârstă.

În urma acestui studiu, EFSA a redus semnificativ doza zilnică tolerabilă – cantitatea care poate fi consumată în siguranță de-a lungul vieții – la un nivel de aproximativ 20.000 de ori mai mic comparativ cu limita anterioară, stabilită în 2015.

Afectarea fertilităţii

Bisfenolul A este clasificat substanță chimică periculoasă de către Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), deoarece poate provoca leziuni oculare grave, reacții alergice ale pielii și iritații respiratorii.

Din cauza proprietăților sale de perturbator endocrin, poate provoca și modificări hormonale, dăunând astfel fertilității și sistemului reproducător. Expunerea la perturbatori endocrini poate fi periculoasă chiar și la doze foarte mici și are efecte odată cu înaintarea în vîrstă.

Aceste substanțe au fost studiate pe scară largă în ultimii ani, deoarece analizele sugerează că pot fi responsabile pentru scăderea numărului de spermatozoizi, creșterea numărului de copii de sex masculin născuți cu malformații genitale și creșterea numărului de cancere cunoscute ca hormono-sensibile.

Comisia a anunțat că, pentru majoritatea produselor, va exista o perioadă de eliminare treptată de 18 luni, cu excepții foarte limitate în care nu există nicio alternativă, pentru a oferi industriilor timp să se adapteze, evitând în același timp întreruperile lanțului de aprovizionare cu alimente.