UE pregătește contramăsuri la tarifele impuse de Trump. Între timp, Musk propune o zonă de liber-schimb între SUA și UE
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2021/05/sua-ue.jpg)
Uniunea Europeană se pregătește să riposteze la noile tarife comerciale impuse de Administrația Trump, planificând un prim set de contramăsuri ce ar putea afecta importurile din Statele Unite, în valoare de până la 28 de miliarde de dolari în taxe posibile.
Măsura, discutată intens la nivel european, include posibile tarife suplimentare pentru produse diverse, precum carne, vin, lemn, ață dentară și bourbon.
Escaladare a războiului comercial la nivel global
Potrivit CNBC, decizia UE vine în contextul în care Washingtonul a introdus tarife de 25% pentru automobile, oțel și aluminiu, dar și un tarif „reciproc” de 20% aplicat altor produse din UE, începând de miercuri. Aproximativ 70% din exporturile europene către SUA, în valoare de 532 de miliarde de euro (585 miliarde de dolari), sunt vizate de aceste măsuri comerciale. Dacă nivelurile comerțului rămân aceleași (fapt puțin probabil), SUA vor obține venituri din tarife de 81 de miliarde de euro, au calculat oficialii, în creștere, față de 7 miliarde de euro, anul trecut.
Mişcarea SUA de impunere a unor tarife protecționiste a fost deja urmată de reacţii din partea Chinei şi Canadei, iar acum şi UE se aliniază acestui val de protecţionism, cu riscul unui război comercial global şi al unui impact sever asupra consumatorilor şi economiilor lumii.
Lista produselor vizate de tarife europene
Comisia Europeană a elaborat o listă preliminară cu produse americane ce ar putea fi taxate suplimentare. Printre acestea se numără:
-
carne și produse alimentare;
-
vinuri și băuturi spirtoase;
-
articole textile și de îmbrăcăminte;
-
produse de larg consum, precum gumă de mestecat, aţă dentară, hârtie igienică sau aspiratoare.
Unul dintre cele mai sensibile produse este bourbonul american, pentru care a fost propus un tarif de 50%. Propunerea a atras deja o reacție dură din partea preşedintelui Donald Trump, care ameninţat cu tarife de 200% pentru băuturile alcoolice europene.
Diviziuni interne și poziție comună
Miniștrii comerțului din cele 27 de state membre se vor reuni luni dimineață la Luxemburg, pentru a stabili o poziție comună. Conform diplomaţilor UE, obiectivul principal este menţinerea unităţii blocului, exprimarea disponibilităţii de a negocia, dar şi pregătirea unui răspuns ferm dacă dialogul eşuează.
Uniunea Europeană, care și-a clădit identitatea economică pe principiul comerțului liber, încearcă să evite fragmentarea internă, mai ales după Brexit. „Interesul este într-o politică comercială comună”, a declarat un diplomat european.
Reacţii ale marile economii europene
Pozițiile statelor membre variază:
-
Franţa, prin vocea preşedintelui Emmanuel Macron, susţine măsurile mai dure, propunând chiar suspendarea investiţiilor europene în SUA până la o clarificare a situaţiei;
-
Irlanda, care are relații comerciale strânse cu SUA, vrea o reacție „echilibrată și rațională”;
-
Italia, al treilea cel mai mare exportator european către SUA, este reticentă în privința unor represalii agresive.
Această divergență evidențiază fragilitatea consensului european în fața unui conflict comercial care poate avea implicații majore la nivel global.
Dialogul cu SUA, încă fără rezultate
Discuțiile recente dintre comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, și oficiali americani nu au dus la un progres semnificativ. Comisarul a descris întâlnirea drept „directă”, dar a subliniat că tarifele impuse de SUA sunt „nocive și nejustificate”.
Votul pentru primul val de contramăsuri va avea loc miercuri. Pentru respingerea măsurii este necesară o majoritate calificată: 15 state membre ce reprezintă 65% din populația UE. Totuşi, surse europene spun că aprobarea este aproape sigură.
Totuși, nici în SUA pare să nu mai existe consens în ceea ce privește aplicarea tarifelor vamale, Elon Musk a declarat sâmbătă că speră ca Statele Unite și Uniunea Europeană să ajungă, „la finalul zilei”, la o situație cu taxe vamale zero, în ciuda noilor tarife comerciale impuse de președintele Donald Trump. Comentariile au fost făcute într-un interviu transmis în cadrul unui eveniment organizat în Italia de vicepremierul Matteo Salvini. Ele vin la câteva zile după ce Trump a anunțat taxe vamale de 20% pentru toate importurile din UE și de 34% pentru piese auto din China, măsură care lovește direct Tesla, dependentă de o serie de subansamble importate din cea mai mare economie a Asiei, arată Politico.
Musk a susținut că o zonă de liber schimb ar încuraja mobilitatea și ar reduce costurile pentru consumatori, criticând toate reglementările europene excesive, pe care le percepe ca pe un obstacol pentru start-upuri. Deși este consilier apropiat al lui Trump, poziția sa contrastează cu politica oficială a Casei Albe. Musk a pierdut miliarde după anunțul tarifelor, iar acțiunile Tesla au scăzut dramatic în ultimele luni.
Calendarul implementării măsurilor
Conform planului actual, contramăsurile UE ar urma să fie aplicate în două etape :
-
o primă rundă va intra în vigoare pe 15 aprilie ;
-
restul măsurilor vor fi activate în a doua jumătate a lunii mai.
Abordare graduală oferă un spațiu pentru negocieri, dar transmite în același timp un mesaj clar că UE nu va rămâne pasivă în fața protecționismului american.
Consultări extinse cu mediul economic
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea întâlniri luni şi marţi cu reprezentanţi ai industriei oţelului, automobilelor şi produselor farmaceutice, pentru a evalua impactul tarifelor asupra economiei europene şi pentru a calibra viitoarele măsuri.
Se dorește astfel o reacție proporțională, care să nu declanșeze o spirală a represaliilor, dar care să apere interesele economice europene.