UE pregătește o ripostă dură la tarifele lui Trump: de la taxe pe Big Tech la restricții în finanțare și energie

Publicat: 01 apr. 2025, 08:39, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
UE pregătește o ripostă dură la tarifele lui Trump: de la taxe pe Big Tech la restricții în finanțare și energie
Foto: pixabay.com

Tensiunile comerciale escaladează. Bruxelles-ul nu mai exclude nicio măsură de răspuns la taxele vamale anunțate de Trump.

Uniunea Europeană se pregătește să contraatace dur în fața noilor amenințări tarifare lansate de actualul președinte american, Donald Trump. Comisia Europeană ia în calcul un set de măsuri comerciale simetrice care includ tarife, restricții de acces pe piață și interdicții privind participarea companiilor americane la licitații publice din UE. Jurnaliștii de la El País și Politico notează oficial că europeni discută inclusiv posibilitatea vizării unor sectoare sensibile precum tehnologia, serviciile financiare și farmaceutice.

„Nu există linii roșii în catalogul european al măsurilor de răspuns”, a declarat o sursă de rang înalt de la Bruxelles, semnalând un nivel fără precedent al mobilizării pentru posibilitatea unui război comercial transatlantic.

„Ziua Eliberării” – planul tarifar masiv al lui Trump

Donald Trump a anunțat că pe 2 aprilie va prezenta un nou plan tarifar, numit simbolic „Ziua Eliberării”, care va viza toate țările partenere comerciale ale SUA, nu doar Uniunea Europeană. Potrivit președintelui american, scopul aplicării „taxei reciproce” este acela de a combate ceea ce el crede a fi un dezechilibru în relațiile comerciale bilaterale.

Anterior, Trump acuzase UE că „a fost creată pentru a jefui Statele Unite” și a amenințat cu impunerea unui tarif de 25% asupra tuturor bunurilor europene importate în SUA.

De la whisky și motociclete, la Google și JP Morgan

Dacă în trecut Comisia Europeană a răspuns prin tarife aplicate produselor-simbol americane, precum motocicletele Harley-Davidson sau whisky-ul, Bruxelles-ul pregătește un contraatac de altă magnitudine. Ținta ar putea fi companii de tehnologie precum Google, Amazon, Apple sau rețeaua socială X (fostul Twitter), dar și giganți financiari precum JP Morgan sau Bank of America.

„Bruxelles-ul s-ar putea gândi să impună taxe digitale, să înăsprească reglementările pentru giganții tech sau chiar să limiteze accesul companiilor americane la licitațiile publice europene”, a explicat Tobias Gehrke, expert al Consiliului European pentru Relații Externe.

Serviciile – punctul vulnerabil al SUA în relația cu Europa

În timp ce SUA sunt exportatoare nete de servicii, UE domină la capitolele bunuri, auto, pharma și produse alimentare. Comerțul transatlantic total este de aproximativ 1,7 trilioane de dolari anual, iar UE are un excedent de doar 50 de miliarde de dolari. Acest echilibru fragil ar putea fi destabilizat de măsuri agresive din partea oricăreia dintre părți.

„America poate mânui bățul mai mare, dar Europa are o mulțime de pietre ascuțite de aruncat”, a comentat plastic Tobias Gehrke.

Opțiuni în discuție: taxe, blocaje, restricții și… o „bazooka” comercială

Printre măsurile aflate pe masa europeană se află:

  • Impozitarea tranzacțiilor financiare și a fluxurilor digitale transatlantice;

  • Restricționarea accesului companiilor americane la contracte publice în UE;

  • Taxe digitale și aplicarea strictăși aplicarea strictă a Digital Markets Act împotriva jucîmpotriva jucătorilor dominanți precum Apple și Meta;

  • Încetinirea procedurilor de licențiere pentru firmele americane active în Europa;

  • Măsuri anti-coerciție , prin noul Instrument Anti-Coerciție, care ar permite măsuri masive, inclusiv blocarea investițiilor și atacuri directe asupra serviciilor.

Teama de efectul de bumerang

Uniunea Europeană este totuși conștientă că un contraatac prea agresiv poate avea efecte negative și asupra propriei economii. Multe state membre ezită să susțină escaladarea, temându-se de consecințe asupra industriilor locale și a lanțurilor de aprovizionare comune.

„Economiile noastre sunt atât de împletite, dacă impunem tarife sau alte măsuri asupra serviciilor, ne vom afecta propriul interes”, a explicat Luisa Santos, reprezentant al BusinessEurope.

Bruxelles-ul vrea dialog, dar se pregătește de luptă

În ciuda retoricii ferme, oficialii europeni speră că Washingtonul va accepta să negocieze un cadru comercial stabil. Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, a transmis că speră într-un „acord de termen” care să reglementeze relațiile transatlantice și să evite escaladarea.

Discuțiile ar putea include și alte teme sensibile, precum importurile de gaze naturale lichefiate din SUA, investițiile europene în industria de apărare americană sau de a-și oferi tarifele anumitor produse de interes comun.

Final incert într-un conflict de proporții globale

Deocamdată, Bruxelles-ul așteaptă mișcarea oficială a lui Trump, care ar putea declanșa cel mai grav conflict comercial transatlantic din ultimele decenii. Cu toate pârghiile pregătite, de la reglementări, la „bazooka” comercială, Uniunea Europeană pare hotărâtă să nu mai joace defensiv.

„Dacă ne luptăm, să avem măcar o idee clară”, a declarat un oficial european, lăsând să se înțeleagă că UE va răspunde proporțional, dar calculat. Urmează o săptămână crucială pentru economia globală.