UE renunță la cafeaua importată de la micii fermieri africani
Uniunea Europeană a început să nu mai importe cafea din Africa. Sunt afectați mai ales micii producători de cafea din Africa. Măsura este dictată de o lege pe care UE vrea să o introducă și care interzice vânzarea de bunuri legate de distrugerea pădurilor.
Importatorii de cafea europeni au început să-și reducă achiziția de cafea de la micii fermieri africani. În paralel, UE pregătește o lege care să interzică vânzarea de bunuri care se presupune că afectează clima. Este vorba de produse care sunt legate cumva de distrugerea pădurilor.
Surse din industria cafelei se plâng de un regulament UE legat de defrișări (directiva EUDR), care va intra în vigoare la finele lui 2024. Directiva are deja efecte, iar importatorii de cafea europeni susțin că este de natură să remodeleze piața de mărfuri peste tot în lume.
Patru companii au anunțat deja o scădere masivă a importurilor de cafea din Etiopia. Acolo cinci milioane de fermieri se bazează pe această cultură. Micii producători de cafea se plâng la rândul lor. Ei spun că strategiile de aprovizionare adoptate de companii înainte dea intra în vigoare regulamentul UE sunt injuste. În felul acesta sporește sărăcia micilor fermieri și cresc prețurile pentru consumatorii din UE. Situația se poate repeta și cu alte materii prime despre care se crede că au legătură cu defrișarea pădurilor.
„Nu văd nicio posibilitate de a cumpăra cantități semnificative de cafea etiopiană în viitor”, a declarat Johannes Dengler, directorul unei firme germane care cumpără cam 1% din cafeaua mondială.
Potrivit regulamentului EUDR, importatorii de produse de bază precum cafea, cacao, soia, palmier, cauciuc trebuie să demonstreze că produsele lor nu provin de pe terenuri defrișate. La fel și cei care utilizează aceste materii prime în produsele lor. Altfel, riscă amenzi uriașe. Asta va duce la sărăcia celor mai săraci oameni de pe continentul negru. UE spune că vrea să vină în ajutorul fermierilor africani și să le acorde un ajutor în valoare de 70 de milioane de euro.