UE și-ar putea redeschide granițele pentru turiști din iunie
După aproape un an de granițe închise, Uniunea Europeană s-ar putea deschide în iunie pentru turiștii vaccinați din țări cu rate scăzute de infecție Covid, conform unui plan dezvăluit luni.
Reducerea restricțiilor privind călătoriile neesențiale, care va fi binevenită pentru țările disperate să reînvie industria turismului aflată în dificultate, ar avea, de asemenea, o „frână de urgență” în cazul în care ratele de infecție vor crește din nou.
Reflectând succesul cu programele de vaccinare, UE dorește, de asemenea, să relaxeze regulile de calificare pentru adăugarea la lista țărilor sigure pentru călători care nu trebuie să fie vaccinați sau să intre în carantină. Oficialii speră că planul ar putea fi pus în aplicare până la sfârșitul lunii iunie, un an de când UE și-a închis frontierele externe majorității călătorilor, dar frontierele ar putea să se deschidă mai repede, în funcție de cât de repede țările europene semnează propunerea.
Miscarea vine în momentul în care unii membri ai blocului de 27 de națiuni intenționează deja să avanseze cu deschiderea. Grecia, de exemplu, cu foame de turiști, a spus că aproape toți călătorii internaționali complet vaccinați sau testați Covid pot veni de la mijlocul lunii mai.
Călătorii ar trebui să fie vaccinați cu vaccinuri aprobate de UE
Propunerile, publicate de Comisia Europeană (CE), au informat că turiștii trebuie să fi primit cu 14 zile înainte de sosire un vaccin din lista sa aprobată, inclusiv BioNTech / Pfizer, Oxford University / AstraZeneca, Johnson & Johnson și Moderna.
„Statele membre ar putea extinde acest lucru și la cei vaccinați cu un vaccin care au finalizat procesul de listare a utilizărilor de urgență al OMS”, se arată într-o declarație a CE.
În centrul planului UE se află un „certificat verde digital” care va reprezenta dovada vaccinării sau imunității și va permite călătoria peste frontierele interne și externe ale Uniunii Europene.
Călătorii internaționali vor putea obține un certificat prin prezentarea dovezilor către țara de destinație inițială că au fost vaccinați.Statele membre sunt sfătuite să ia măsuri pentru a verifica autenticitatea oricărei dovezi de vaccinare prezentate de vizitatori.
Frâna de urgență
Propunerile de luni au recomandat, de asemenea, schimbarea modului în care Uniunea Europeană decide ce țări se află pe lista sa sigură pentru călătorii. În prezent, numai călătorii din șapte națiuni, inclusiv Australia, Noua Zeelandă și Rwanda, au voie să intre în unele țări ale UE în vacanță fără dovada vaccinării sau carantinării obligatorii.
Cu toate acestea, propunerea Comisiei include o așa-numită „frână de urgență”, care „în cazul în care situația epidemiologică a unei țări din afara UE se înrăutățește rapid și mai ales dacă este detectată o variantă de îngrijorare sau de interes, un stat membru poate suspendă temporar toate călătoriile de intrare ale cetățenilor non-UE rezidenți într-o astfel de țară”.
Planurile vor fi discutate de ambasadorii țărilor europene pe 5 mai și, odată semnate, lista țărilor sigure va fi revizuită la fiecare două săptămâni. Deciziile cu privire la frontiere pot fi luate numai de fiecare țară în parte, astfel încât fiecare stat membru va decide dacă va pune în aplicare aceste propuneri sau nu.