Ultima oră. SUA s-au retras OFICIAL din Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Preşedintele Donald Trump a retras oficial Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care o acuză că a gestionat greşit pandemia de coronavirus, a anunţat marţi un senator american, relatează AFP.
„Congresul a primit notificarea că preşedintele a retras oficial Statele Unite din OMS în plină pandemie”, a scris, pe Twitter, Robert Menendez, membru democrat al Comisiei pentru relaţii externe din Senatul SUA.
Organizația Mondială a Sănătății…O titulatură ce definește una dintre agențiile ONU, care se situează, teoretic, dincolo de politic. Odată cu pandemia, OMS e suspectată că ar fi ascuns amploarea epidemiei pe teritoriul Chinei. Ceea ce a împiedicat multe țări să ia măsuri la timp. Asta ar însemna, dacă e adevărat, că dincolo de principalul vinovat, care ar fi China, OMS ar putea fi complice. Chiar nefăcând-o intenționat, tot ar însemna că OMS a eșuat în misiunea sa care este aceea de a transmite informații complete și fiabile, potrivit analiștilor.
Lucruri neclare
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost creată, la scurtă vreme după al Doilea Război Mondial, în 1948, cu cele mai nobile țeluri…De-a lungul deceniilor, din sediul său de la Geneva, organizația a jucat un rol indiscutabil pozitiv în promovarea unor politici de sănătate la scară planetară și campanii de succes, precum cea pentru eradicarea tuberculozei. OMS a fost utilă și în controversa cu Vaticanul, sub Papa Benedict, care se opunea folosirii prezervativelor. Actualul director general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus este extrem de criticat pentru ceea ce este considerat a fi complezența sa față de China. Originar din Etiopia, unde a fost ministru de externe, el a fost de altfel numit în 2017 cu sprijinul Chinei și al multor țări africane, printre care și o serie de dictaturi, și nu e prima oară că deciziile și faptele lui stârnesc controverse.
Astfel, imediat după ce a fost numit în fruntea OMS, în 2017, el a decis să îi acorde titlul de Ambasador onorific pentru OMS lui Robert Mugabe, dictatorul din Zimbabwe, astăzi răposat. Sub presiunea indignării unanime, Tedros Adhanom i-a retras în cele din urmă titlul lui Mugabe. Era evident că el îi acordase acest titlu ca o compensație, sau din recunoștință pentru că și el, Tedros Adhanom, fusese ales la OMS datorită voturilor Uniunii Africane, al cărei președinte era atunci Mugabe, potrivit moldova.europalibera.org.
Prestigioasa revistă medicală The Lancet l-a numit atunci pe Tedros Adhanom „Dictator general”, iar nu Director general al OMS. Odată cu pandemia de coronavirus el pare însă a fi mers prea departe. În prima săptămână a lunii februarie, el a declarat, în calitate oficială, din partea OMS, că nu e nevoie ca alte țări să ia măsuri de protecție, pentru că asta ar dăuna economiei planetare. Mai mult, el a lăudat explicit „transparența și eficacitatea măsurilor luate de China” pentru a opri epidemia, în ciuda evidenței contrarii. Bugetul OMS e de peste 5 miliarde de dolari. În prezent, OMS încearcă să transmită mesaje de interes public, în contextul pandemiei deja declanșată în lume. Niciodată nu e prea târziu…