Presa europeană continentală a privit cu oarecare încântare și cu nu puțină batjocură ultimele pățanii ale lui Boris Johnson, notează The Guardian.
Totuși, viteza ruinei Guvernului britanic, sau a „corabiei nebunilor a lui Boris Johnson”, după cum descrie cabinetul ziarul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung, a provocat mirare după o atât de lungă perioadă în care el „reușise să scape din toate astea”, după cum sublinia un ziar olandez.
În Germania, Der Spiegel notează că „este evident că Johnson nu a văzut dezastrul crescând din ultimele zile. Dar de ce l-ar fi văzut? Comparativ cu populistele și perfidele frecușuri din ultima vreme și cu degradarea ultimilor trei ani de guvernare ai lui Johnson, acest ultim scandal e… aproape scuzabil. Nimic altceva decât coada unei comete pe cerul plin de minciuni al lui Boris Johnson”.
Referitor la Christopher Pincher, un adjunct numit de Johnson deși el știa de plângerile din trecut legate de relațiile sale sexuale, Der Spiegel comentează: „După cum reiese din cele două scrisori de demisie, cazul Pincher a fost doar ultima picătură într-o găleată cu porcării urât mirositoare lăsată la ușa biroului premierului britanic”.
Alcool, gesturi grosolane și minciuni
Un ziar mai liberal, Süddeutsche Zeitung, consideră că „există destul de multe lucruri din trecutul lui Johnson ca să se poată face o listă selectivă cu 13 nereguli legate de orice, de la misterul legat de persoana care i-a plătit premierului vacanța din Caraibe și de la faimosul discurs îngrozitor despre Peppa Pig (serial de desene animate, n. red.) până la proasta gestionare a pandemiei, de la scandalul Partygate (petrecerea ilegală a guvernanților pe fondul restricțiilor pandemiei, n. red.) și până la scandalul legat de plata unui tapet suflat cu aur destinat apartamentului dn Downing Street”.
În Franța, un buletin de știri din cursul dimineții pe unul dintre cele mai mari posturi de radio, France Inter, avea ca titlu „Furtună în țara lui Shakespeare” și afirma că „mandatul de premier al lui Johnson este marcat de haos după nenumărate scandaluri legate de alcool, gesturi grosolane și minciuni”.
Cotidianul Liberation a calificat demisiile drept „o grea lovitură pentru Johnson”, Le Monde remarca faptul că, „până acum, Johnson părea să poată face față oricărui scandal”, dar se întreba: ”Oare asta va fi lovitura finală?”
Un răspuns la această întrebare este oferit în Olanda de ziarul liberal Trouw, care sugera că „ultimele demisii din guvern ar putea înseamna lovitura de moarte dată premierului Boris Johnson”.
The Telegraph: Această criză politică trebuie să fie soluționată
Amploarea crizei care năpăstuiește cabinetul Boris Johnson a devenit brusc copleșitor de evidentă. Demisiile simultane ale cancelarului [ministrul finanțelor] Rishi Sunak și secretarului [ministrului] sănătății Sajid Javid au lăsat în inima guvernului o gaură care va fi imposibil de reparat, presupunând că premierul chiar va încerca s-o facă, potrivit unui editorial The Telegraph.
„Ultimele câteva luni au erodat lent puterea guvernului, într-un moment în care el trebuie să se concentreze pe cea mai drastică situație economică cu care s-a confruntat țara în decursul multor ani. Pe plan extern, conflictul din Ucraina riscă mereu să degenereze într-un război european mai vast. În acest caz, domnul Johnson s-a comportat lăudabil, punându-se în fruntea răspunsului occidental și câștigând recunoștința poporului ucrainean pentru poziția sa.
Însă scandalurile care i-au hăituit mandatul și pe el personal au afectat partidul – dovada o constituie patru înfrângeri dezastruoase la alegerile parțiale – și încrederea publicului în guvern. Fiascoul Chris Pincher a fost pentru mulți ultima picătură, nu pentru că dl Johnson i-a acordat prezumția nevinovăției unui aliat politic și prieten, ci din cauză că premierul pare să fi încercat să ascundă ce anume știa și când luase la cunoștință. E o ironie a sorții că ultima cortină s-ar putea lăsa din cauza demisiei unui înalt responsabil cu disciplina de partid pentru că, beat fiind, a pipăit doi bărbați la Carlton Club (…). Sunt acuzații grave formulate de persoane serioase. Aceasta este o criză existențială nu doar pentru dl. Johnson, ci și pentru guvern și Partidul Conservator. Spre binele partidului și al țării, ea trebuie să fie soluționată”, mai spune The Telegraph, potrivit Rador.