Ultima soluție medicală: Chirurgii din Maryland au transplantat unui bărbat o inimă prelevată de la un porc modificat genetic
O echipă de medici chirurgi de la Centrul Medical din cadrul Universității din Maryland au transplantat o inimă de porc unui pacient pentru salvarea acestuia. La trei zile (n.r. luni) după complicata intervenție chirurgicală pacientul este bine, deși, potrivit medicilor, este prea devreme pentru a ști dacă transplantul va funcționa.
Medicii de la Centrul Medical al Universității din Maryland spun că transplantul unei inimi de la un animal modificat genetic poate funcționa în corpul uman fără respingere imediată.
Ultima alegere
Pacientul, David Bennett, în vârstă de 57 de ani din Maryland, se afla într-o situație limită, nefiind eligibil pentru un transplant de inimă de la om. El a fost informat că este un transplant experiment, că nu există nicio garanție ca acesta va funcționa, dar nu avea altă soluție, a declarat fiul său pentru Associated Press, transmite Euronews.
A fost fie să mori, fie să faci acest transplant. Vreau să trăiesc. Știu că este o încercare în întuneric, dar este ultima mea alegere”, a spus Bennett cu o zi înainte de operație, potrivit unei declarații furnizate de Universitatea din Maryland.
Un eveniment de referință
În SUA, dar și în alte țări se înregistrează o lipsă foarte mare de organe umane donate pentru transplant. Medicii își pun speranța că transplantul de organe de la animale modificate genetic va da rezultate bune pentru salvarea unui niumăr foarte mare de pacienți. Încercările anterioare de transplant de organe de la animal la om – xenotransplant – nu s-au bucurat de succes, deoarece organismul uman a respins organul de la animal.
În cazul lui David Bennett, medicii de la Centrul Medical din Maryland au folosit o inimă de la un porc supus unei modificări genetice pentru a elimina zahărul din celulele sale, care este responsabil pentru respingerea organului în scurt timp. De altfel, dr. David Klassen, șef al UNOS, a spus despre transplantul din Maryland că poate fi caracterizat ”un eveniment de referință”. Totuși, inclusiv Klassen a avertizat că este un pas în a explora dacă de această dată xenotransplantul ar putea să dea rezultate bune.
Food and Drug Administration, care supraveghează astfel de experimente, a permis operația sub ceea ce se numește o autorizație de urgență, ca ultima soluție disponibilă atunci când un pacient are o afecțiune ce-i pune viața în pericol și în cazul căruia nu sunt alte opțiuni.
Operația de transplant a fost efectuat vineri, la spitalul din Baltimore (săptămâna trecută) și a durat șapte ore. Dr. Bartley Griffith, care a realizat operația, a spus că starea pacientului – cu insuficiență cardiacă și bătăi neregulate ale inimii – l-au făcut neeligibil pentru un transplant de inimă umană sau o pompă de inimă. Înainte de acest transplant, dr. Griffith a efectuat asemenea intervenții pe aproximativ 50 de babuini, pe parcursul a cinci ani.