Umbra din spatele campaniilor lui Nicușor Dan. Cine este, de fapt, Matei Păun?

Publicat: 07 apr. 2025, 15:57, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Umbra din spatele campaniilor lui Nicușor Dan. Cine este, de fapt, Matei Păun?

Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei, este cunoscut pentru imaginea sa de independent, tehnocrat și „om al străzii”, dar în spatele campaniilor sale electorale se află o figură mai puțin cunoscută publicului larg: Matei Păun. Acesta nu ocupă o funcție oficială în administrație, însă are o influență vizibilă în strategia politică a primarului, în special în perioadele electorale.

Matei Păun, de la California la Moscova

Matei Păun este un bancher cu experiență internațională, care a susținut că a donat câteva mii de euro pentru campania lui Nicușor Dan în 2012. În 2016, a coordonat atât campania lui Dan pentru Primăria Capitalei, cât și campania USR pentru alegerile parlamentare.

De asemenea, a fost implicat și în discuțiile strategice din 2024 și, conform informațiilor Digi24, i-a oferit „câteva sfaturi” lui Nicușor Dan pentru candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2025.

Născut în România, Matei Păun a părăsit țara când avea doar nouă luni, împreună cu părinții săi. A crescut în California, unde a urmat cursurile școlii, liceului și facultății. În anii ’90, lucra deja la un fond de investiții din New York — Firebird Management — care, după spusele sale, a fost primul fond american interesat să investească în spațiul ex-sovietic.

Firebird, fondul unde Păun și-a început cariera financiară, a deținut acțiuni la Rompetrol și se mândrește cu un rol pionier în piețele de capital din Rusia, statele baltice, Balcani, Georgia și Kazahstan. Cariera lui Matei Păun a continuat în Europa de Sud-Est și în țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI), unde a ocupat funcții de conducere în companii de consultanță financiară.

Afaceri în Belarus și legături controversate

Aici însă încep umbrele. Așa cum „Adevărul” a relatat, Păun este asociat cu Balkan Advisory Company (BAC), atât în România, cât și în Belarus. Firma acționează ca intermediar între companii aflate în dificultate și bănci occidentale sau rusești, care doresc să-și extindă influența economică în regiune.

Partenerul său de afaceri, Vitalie Buzdugan, este un personaj care ridică semne de întrebare serioase: cetățean belarus cu conexiuni la regimul Lukașenko și, potrivit unor surse, cu legături până la serviciile de informații rusești. Buzdugan este cunoscut în România și pentru episodul celor 115 autobuze MAZ fără aer condiționat, achiziționate pentru orașul Constanța în mandatul lui Radu Mazăre.

De asemenea, el este implicat în organizații internaționale obscure, în care apar și alte figuri controversate din regiunea Mării Negre. Toate aceste asocieri l-au transformat pe Matei Păun într-o figură controversată în cercurile politice și mediatice din România.

Reproșuri din interiorul fostului USR: acuzații de simpatii pro-Putin

Andrei Caramitru, fost membru USR și un apropiat de început al lui Nicușor Dan, a lansat acuzații grave la adresa lui Matei Păun. Potrivit acestuia, Păun s-ar fi lăudat în trecut că gestionează finanțări pentru regimul Lukașenko din Belarus și că ar fi exprimat public simpatii față de Vladimir Putin. Caramitru susține că are martori și documente care pot confirma aceste afirmații.

„După (sau și înainte?) – cine l-a finanțat pe ND și a fost șef de campanie? Cine îl finanțează acum? Matei Păun, <rechin> care și-a făcut banii cu Lukașenko direct, cunoscut de toată lumea ca putinist extrem (a postat masiv pe FB evlavios față de Putin), mi-a zis mie direct acum niște ani la o masă că el se ocupă de finanțările pentru Lukașenko (am martori și documentație – dacă cumva îi trece prin cap să zică ca nu e așa)”, scria Caramitru pe Facebook.

Într-un răspuns oferit publicației Newsweek, Matei Păun a respins categoric acuzațiile privind o eventuală apropiere de regimul rus sau belarus. A declarat că simplul fapt că înțelege piața din Rusia nu îl face un simpatizant al acesteia. El a precizat că este un „european convins” și că atacurile la adresa sa sunt doar o tactică electorală menită să lovească indirect în Nicușor Dan.

Păun a explicat că analizează motivele și consecințele acțiunilor Federației Ruse din perspectiva expertizei sale în piețele ex-sovietice, dar că acest lucru nu înseamnă că le sprijină. A subliniat că, în opinia sa, ignorarea acestor dinamici este mai periculoasă decât înțelegerea lor.

Nu am opinii pro-ruse. Nu sunt filorus. Faptul că am cunoștințe despre piața din Rusia și specificitățile spațiului de business din această țară înseamnă că înțeleg mai bine motivele și consecințele unor decizii, nu că sunt fan. E mai periculos să ignori motivațiile și acțiunile unei țări cu o influență semnificativă decât să le analizezi și să încerci să le explici. Sunt un european convins. Nu faceți decât să alimentați o linie de atac electorală a oponenților lui Nicușor. Lovind în mine. ei încearcă să lovească în el”, susține Păun.

Nicușor Dan: recunoaște implicarea, dar neagă finanțarea

Întrebat despre relația cu Matei Păun, Nicușor Dan a recunoscut public, în 2024, că acesta face parte din echipa sa de campanie și că i-a fost șef de campanie în trecut. A insistat, însă, că nu a primit niciun ban de la el în actuala campanie și că rolul său se limitează la consultanță strategică și comunicare.

 

Matei Păun a fost șeful de campanie în mod oficial al meu și al și al USR-ului, în urmă cu opt ani, da, toată lumea știe asta, și asta e tot. Nu mi-a dat niciun ban în campania asta, și asta e tot (…). Așa cum spus public de mai multe ori, este unul din cele cam 10 persoane care fac parte din staff-ul meu în momentul acesta, dar asta e tot. Adică din așa-numita echipă de campanie, oameni cu care mă sfătuiesc pe mesajele pe care le dăm în spațiul public când ies. Nu a contribuit financiar”, declara Nicușor Dan în 2024.

Cu toate acestea, Păun a recunoscut că i-a negociat lui Nicușor Dan un contract de peste 180.000 de euro pentru panouri stradale în perioada preelectorală.