Umbra lui Sorin Beraru asupra pieței imobiliare românești

Publicat: 01 mart. 2021, 09:00, de Răzvan Zamfir, în News , ? cititori
Umbra lui Sorin Beraru asupra pieței imobiliare românești

Sorin Beraru (72 de ani), unul dintre cei mai vechi condamnați căutați de autoritățile române, are circa 20 de ani de când evită brațul nu foarte lung al justiției române. Acesta a participat, înainte de 2000 și ulterior, din postura de acționar, la privatizarea unor firme deținute de Fondul Proprietății de Stat (FPS), printre care Chibro, Flamura, Diham, Comautosport, Stomobi, Reco, Mecapol din București sau Criotex Oradea și Saltex Salonta.

O parte dintre terenurile acestor firme, sunt pe cale să fie transformate în proiecte imobiliare, de cei care au preluat proprietățile din România la privatizare cărora a participat Beraru. Omul de afaceri a fost condamnat pentru asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, instigare la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, și spălare de bani pentru privatizarea frauduloasă a societății CICO.

Deocamdată, patru fabrici sau foste fabrici din București sunt pregătite pentru dezvoltare, dar nu este exclusă o eventuală vânzare, în condițiile în care majoritatea tranzacțiilor cu terenuri se derulează mai rapid, iar prețul obținut e mai mare dacă există un PUZ valabil. De altfel, se pare că afacerile Heratico BV, offshore-ul inițiat de Sorin Beraru, au fost preluate, măcar în parte, de Ramon Tsur, om de afaceri israelian, extrem de discret.

Cunoscut în piața imobiliară ca reprezentant local al grupului Atlantic, Ramon Tsur gestionează o rețea de firme care dețin, printre altele, fostele fabrici Filatura Românească de Bumbac, RECO, Chibro și Flamura Roșie, dar și centrul comercial Home&Design Mall din Ghencea, o clădire de birouri cu cinci etaje din apropierea Pieței Charles de Gaulle, alta lângă Piața Victoriei și câteva depozite pe Valea Cascadelor, București.

Cea mai valoroasă proprietate este fosta Filatură Românească de Bumbac (actualmente Santer System) din zona Morarilor în Sectorul 2, care include un teren de 10,4 hectare cu o valoare de peste 12 milioane euro.

PUZ inițiat pentru Chibro

Fosta fabrică de chibrituri Chibro de lângă Parcul Carol face și ea parte din portofoliul de investitor al grupului coordonat de Ramon Tsur. Proprietatea dispune de un teren de 3,4 hectare dobândit în 2008 și evaluat la circa 10 milioane de euro. Planul Urbanistic Zonal a fost inițiat tot anul trecut. A treia fostă fabrică, Flamura Roșie din zona Tineretului, dispune de un teren de aproape 1,7 hectare cumpărat în 2001 și evaluat la 8-9 milioane de euro. Și acolo există un PUZ inițiat.

De altfel, Sorin Beraru a fost foarte activ pe piața românească, mai ales în primul deceniu al acestui secol. Conform ziarului Evenimentul Zilei din acea perioadă, la sfârșitul anilor ’90, a căpușat sistemul de sănătate din România, firmele lui primind contracte cu peste 500 de spitale. Omul de afaceri de naționalitate israeliană avea de ispășit șapte ani de închisoare, pentru tentativă de a mitui un procuror cu 1,5 milioane dolari, iar acum este dat în urmărire prin Interpol.

Sorin Beraru a fost dat în urmărire prin Interpol.

Beraru voia să scape de dosarul „CI-CO”, în care era judecat pentru fraudă, în complicitate cu mai mulți funcționari de stat. CI-CO, fosta întreprindere de stat producătoare de băuturi răcoritoare, a fost preluată de el de la Fondul Proprietății de Stat (FPS) pentru că deținea proprietăți imobiliare valoroase. Firma a fost prejudiciată cu 900.000 de dolari. A fugit în Israel și apoi a fost văzut în Africa de Sud.

Chiar dacă Ministerul român al Justiției a trimis mai multe cereri de extrădare, acesta nu a mai fost găsit. Sorin Beraru are triplă cetățenie: română, israeliană și sud-africană.