Umbrărescu, la un pas de o mare lovitură – achiziția unui combinat siderurgic din România

Publicat: 09 sept. 2024, 13:14, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
Umbrărescu, la un pas de o mare lovitură - achiziția unui combinat siderurgic din România

Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut ca cel mai important constructor de autostrăzi din România, este foarte aproape de a realiza o mișcare importantă în industria siderurgică. Acesta este pe cale să preia pachetul complet de acțiuni al combinatului siderurgic de la Oțelu Roșu, un centru industrial cu o istorie de peste 220 de ani, situat în județul Caraș-Severin.

Compania care deține în prezent pachetul majoritar de acțiuni al combinatului, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), a intrat în faliment în iulie, iar lichidatorul judiciar urmează să organizeze o licitație publică pentru vânzarea activelor. Umbrărescu, considerat favoritul acestei licitații, își manifestă deja intenția de a investi în revitalizarea complexului industrial.

Preluarea creanțelor și redresarea combinatului

În pregătirea acestei achiziții, Umbrărescu a făcut deja câțiva pași importanți, preluând creanțele însumate la peste 2,7 milioane de lei de la două companii de trading și distribuție de produse metalurgice și ciment. Aceste firme, Moldmetal Trading SRL și MMS Minerals & Metals Solutions SRL, sunt active în comercializarea deșeurilor metalice feroase către Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbnița, controlată de regimul separatist de la Tiraspol. Valoarea totală a activelor combinatului de la Oțelu Roșu a fost evaluată la aproximativ 28,19 milioane de euro, din care o parte semnificativă o reprezintă construcțiile și echipamentele tehnologice.

Planuri ambițioase: Redeschiderea combinatului și angajări masive

Dorinel Umbrărescu își propune să redeschidă combinatul și să creeze noi locuri de muncă în regiune. În prima etapă, acesta plănuiește să angajeze între 100 și 150 de persoane, cu o creștere a numărului angajaților la 300-400 până anul viitor. Prefectul de Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a confirmat aceste intenții, declarând că preluarea combinatului este în plină desfășurare și că firma omului de afaceri din județul Bacău, care a adjudecat creanțele, are deja capitalul necesar pentru redeschiderea unității.

„Firma este foarte serioasă, iar primele angajări vor avea loc foarte curând. Umbrărescu și-a asumat deja o investiție de circa 12 milioane de euro pentru creanțe, iar redeschiderea combinatului va genera un impact pozitiv asupra economiei locale,” a declarat Dragomir pentru presa locală.

O istorie de peste două secole

Combinatul de la Oțelu Roșu are o istorie fabuloasă, ce datează din secolul XIX, când uzinele funcționau sub numele de Ferdinandsberg, prelucrând fonta din topitoriile din Rusca Montană și Rușchița. În perioada interbelică, combinatul făcea parte din trustul „Titan-Nădrag-Călan” al magnaților Max și Edgard Auschnith, iar în perioada comunistă a devenit o unitate de producție strategică pentru economia României. În anii ’50, combinatul era singurul din țară care livra bare de oțel și fier laminat la rece, iar în anii ’70, a fost modernizat cu o oțelărie electrică.

După 1990, combinatul a intrat într-o perioadă de declin, culminând cu privatizarea din 1999. De atunci, numărul angajaților a scăzut drastic, iar multe dintre secțiile sale au fost închise. Astăzi, doar o mică parte din combinat mai funcționează, iar restul terenului este ocupat de clădiri abandonate.

O renaștere a industriei locale?

Preluarea combinatului de la Oțelu Roșu de către Dorinel Umbrărescu ar putea reprezenta o oportunitate de revitalizare a industriei siderurgice din România și de relansare a economiei locale din Caraș-Severin. Ambițiile omului de afaceri și angajamentele sale financiare sugerează că viitorul combinatului este unul promițător, iar redeschiderea sa ar putea aduce beneficii semnificative comunității locale.