Un adolescent arestat la domiciliu, a evadat de trei ori. De plictiseală!
Deși pare un scenariu de film, este, totuși, realitate. Un adolescent, plasat în arest la domiciliu, a fugit de 3 ori de acasă. Se plictisise, spune mama acestuia.
Adolescentul în vârstă de 15 ani care a incendiat un bloc, în ajunul Crăciunului din 2021, distrugând nu mai puțin de 94 de apartamente și 37 de mașini a fost condamnat în prin sentință definitivă la internarea într-un centru de detenție pentru minori pentru o perioadă de trei ani și patru luni.
Băiatul a fost plasat în arest la domiciliu, dar în toată această perioadă nu a conștientizat că pedepsit. A fugit de trei ori din casă, fără știrea mamei sale, fiind prins de tot atâtea ori de polițiștii din Constanța, jucându-se prin parcările magazinelor sau în curtea școlii cu băieții din anturajul său. Pentru fuga din arestul la domiciliu, Andrei a fost acuzat și pentru trei fapte de evadare.
În timpul anchetei mama băiatului, singurul părinte care se ocupă de el, a explicat că Andrei este suferind, fiind diagnosticat cu ani în urmă cu ADHD, fiind internat în mai multe spitale pentru tratament specific. Mama sa a mărturisit că la un moment dat a decis să întrerupă tratamentul medicamentos, considerând că îi face rău copilului. Din cauza bolii sale, Andrei a renunțat să mai meargă la școală. A făcut doar șase clase, iar apoi a rămas acasă, în grija bunicii materne și a mamei. A avut un program haotic, fiind adesea nesupravegheat, motiv pentru care a intrat într-un anturaj periculos, petrecând mult timp pe străzi și consumând băuturi alcoolice și substanțe etnobotanice, se arată în motivarea instanței.
”Referitor la faptele de evadare, inculpatul a relatat consilierului de probațiune că se plictisea acasă și a plecat fără știrea mamei. În final, prin raport s-a apreciat că factorii care au favorizat săvârșirea infracțiunilor au fost lipsa de supraveghere atentă și permanentă a minorului, mai ales pe fondul tulburărilor comportamentale diagnosticate, organizarea programului într-un mod neconstructiv alături de persoane cu comportament delincvențional, vagabondajul, capacitatea slabă de analiză și conștientizare a faptelor sale pe fondul lipsei de educație dar și a problemelor medicale”, au motivat judecătorii constănțeni decizia de internare a băiatului într-un centru de detenție.
”Riscul de săvârșire a unor noi infracțiuni fiind apreciat ca fiind unul mare, motiv pentru care s-a propus aplicarea măsurii educative privative de libertate a internării într-un centru de detenție”, a concluzionat instanța.
Cele aproape o sută de apartamente au fost distruse aproape integral, locatarii raportând pagube însemnate, de la crăpături mari în pereți, până la distrugerea instalațiilor de gaz și de electricitate. În aceeași situație sunt și mașinile incendiate, unele dintre ele din gama de lux (Audi, Toyota, Mercedes, BMW, Mazda CS5 etc).
Tot judecătorii din Constanța se vor pronunța cu privire la valoarea pagubelor și modul în care acestea vor fi plătite victimelor.