Europa începe să înțeleagă că SUA nu mai doresc să fie principalul garant al securității nici pentru Ucraina, nici pentru întregul continent. În special, acest lucru a fost amintit de secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, care a subliniat, de asemenea, că prezența trupelor americane în Europa „nu va fi eternă”, scrie Financial Times.
„Ceea ce a spus Hegset este profund neplăcut. Dar dacă forțează Europa să se unească, atunci ar putea fi piciorul de care avem nevoie”, a spus Jack Watling, un coleg senior la grupul de studii Royal United Services din Londra.
De asemenea, cea mai mare manifestare a noii nevoi a Europei sunt discuțiile despre reînarmarea armatei, care au devenit mai dese în ultimele zile. În special, sunt în curs de desfășurare negocieri privind creșterea bugetelor militare naționale și găsirea de noi metode de punere în comun a fondurilor pentru proiecte comune.
Europei îi lipsesc în mod critic munițiile cu rază lungă
La rândul lor, reprezentanții NATO subliniază că Europei îi lipsesc în mod critic munițiile cu rază lungă și platformele logistice militare de masă.
Fostul înalt oficial al NATO, Camilla Grand, a remarcat că, dacă Europa ar dobândi aceste active strategice, ar fi „cel mai mare schimbător de joc”, deoarece UE ar putea îndeplini aproape toate sarcinile militare fără ajutorul SUA.
„Ei [americanii] nu sunt numiți degeaba un aliat indispensabil. Fără ei nu putem conduce nicio operațiune militară complexă, sau chiar să îndeplinim sarcini simple”, a remarcat un ministru de externe european.
În același timp, ministrul belgian al apărării Theo Francken a declarat pentru FT că majoritatea sistemelor cheie de apărare ale Europei provin din Statele Unite.
„Când vorbim despre avioanele de vânătoare F-35… când vorbim despre sisteme de rachete sol-aer, sunt aproape toate de proveniență”, a explicat Franken.
Orice desfășurare a forțelor UE necesită sprijinul SUA
FT a reamintit că liderii europeni care s-au adunat luni la Paris au concluzionat că orice desfășurare a forțelor UE de menținere a păcii în Ucraina necesită sprijinul american.
„Problema este că de 80 de ani, armatele europene au fost adunate și antrenate să se bazeze pe sprijinul SUA, iar înlocuirea acestuia va dura timp și va înghiți miliarde de euro. Întrebarea mai presantă este ce se vor face dacă SUA își retrag brusc o parte sau toți cei aproximativ 90.000 de soldați staționați în Europa”, subliniază materialul.
Oficialii și analiștii mai spun că cel mai mare risc în această situație este ca Trump să-și retragă cei 20.000 de soldați americani pe care fostul președinte american Joe Biden i-a trimis în Polonia, România și țările baltice imediat după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Armatele țărilor UE numără aproape 2 milioane de soldați
FT adaugă că Europa are suficiente trupe pentru a-și apăra granițele de atacuri. În special, armatele țărilor europene numără aproape 2 milioane de soldați, dintre care 1,3 milioane sunt doar în UE, dar în practică multe dintre aceste trupe nu sunt potrivite pentru desfășurare.
„Există adesea un decalaj mare între capacitățile și pregătirea trupelor. De asemenea, este departe de a fi clar dacă trupele europene au stocuri suficiente de muniție, materiale și piese de schimb”, a declarat Ben Barry, fost general de brigadă în armata britanică și membru senior la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra.
Tot săptămâna trecută, la München, un oficial european a reamintit cum aliații europeni s-au confruntat cu deficit de muniție la mai puțin de o lună de la începutul campaniei aeriene din Libia în 2012, așa că aveau nevoie de reaprovizionare din partea Statelor Unite.
„Este o veste fantastică că [Europa] produce acum o cantitate imensă de obuze de artilerie pentru Ucraina. Dar cum rămâne cu muniția modernă, rachetele cu rază lungă de acțiune, armele de generație următoare? Acestea vin toate din America”, a adăugat oficialul.
Financial Times observă că poate cea mai strategică problemă cu care se confruntă UE este viitorul umbrelei nucleare americane, și anume armele nucleare tactice, pe care țările europene nu le au.
Potrivit lui Fabian Hoffmann, cercetător la Proiectul nuclear de la Oslo, lipsa armelor nucleare tactice a Europei creează un „decalaj de descurajare” pe care Rusia l-ar putea exploata cu propriul său arsenal.
„Partea europeană a NATO are rachete de croazieră și rachete balistice, dar următorul pas pe scara de escaladare este doar un război nuclear la scară largă și acesta este golul pe care trebuie să-l umplem”, a remarcat un înalt oficial militar occidental.
SUA și Europa au acum obiective divergente
Financial Times a scris anterior că SUA ar putea retrage trupele NATO din statele baltice, lăsând acest teritoriu vulnerabil în fața armatei ruse. Potrivit FT, discursul vicepreședintelui american Jay Dee Vance la Conferința de securitate de la München a arătat că „America însăși este acum o amenințare pentru Europa”.
În același timp, președintele american Donald Trump a comentat posibilitatea unui atac rusesc asupra NATO. El a subliniat că nu este de acord cu declarația făcută de liderul ucrainean Volodimir Zelenski în acest sens.