Un aliment de două ori periculos: mărește riscul de cancer, dar și de Alzheimer
Potrivit unui recent studiu, carnea roșie nu numai că măerște riscul de cancer, ci și pe cel de demență. Cercetătorii de la Mass General Brigham, Harvard TH Chan School of Public Health și Broad Institute MITT și-au publicat recent studiul privitor la legătura dintre carnea roșie și riscul de demență în revista Neurology.
Când vorbesc despre carne roșie, autorii studiului se referă la carnea de vită, vițel, porc, miel, oaie, cal și capră. Până acum, se știea că riscul de cancer sau de boli cronice ale inimii crește odată cu consumul constant de carne roșie. Totuși, s-a discutat prea puțin despre impactul acestui tip de carne asupra creierului.
Pentru a stabili și acest tip de risc, autorii au inclus în studiul lor 133.771 de persoane cu vârta medie de 49 de ani la momentul inițial. Monitorizarea s-a extins pe o perioadă de 43 de ani. La finalul monitorizării, au fost înregistrate 11.173 de cazuri de demență. Porția de carne a fost estimată la 85 de grame. Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau zilnic mai multă carne roșie aveau un risc cu 13% mai mare de demență, comparativ cu grupul celor care mâncau foarte puțin.
Au fost studiate două tipuri de declin cognitiv: așa numitul ”obiectiv”, detectat prin testre standardizate , și așa numitul ”subiectiv”, adică declarat de fiecare persoană. În ambele cazuri, consumatorii mari de carne roșie erau cei mai vizați de riscul de demență.
Aceasta ar putea fi explicată prin doi factori. Inițial, grăsimile saturate și sarea ar putea contribui la deteriorarea celulelor creierului. Apoi, degradarea bacteriană a cărnii care produce N-oxid de trimetilamină. Această substanță ar avea ca efect aglomerarea proteinelor amilioide și a proteinelor tau, cauza maladiei Alzheimer.
Evident se pune întrebarea care este cantitatea maximă de carne roșie recomandată. Să ne reamintim că sunt studii care indică limitarea consumului de carne roșie la cel mult 500 de grame pe săptămână pentru a reduce riscul de cancer colorectal. Și, indiferent de carne, ni se recomandă să alegem partea cu mai puțină grăsime (respectiv 5% materie grasă): carne de pui fără piele, fileuri de piept de pasăre, de carne de vacă sau porc … De asemenea, ni se recomandă să înlocuim carnea roșie cu o altă sursă de proteine: pește, vegetale și mai ales nuci. Deoarece, estimează autorii acestui studiu, aceast stil de alimenație ar permite reducerea cu 20% a riscului de demență.