Un an de la tragedia de la Ferma Dacilor. Cine este vinovat de moartea a opt oameni

Publicat: 27 dec. 2024, 08:36, de Oana Stoica, în ACTUALITATE , ? cititori
Un an de la tragedia de la Ferma Dacilor. Cine este vinovat de moartea a opt oameni
Un an de la tragedia de la Ferma Dacilor. Cine este vinovat de moartea a opt oameni

La un an de la incendiul devastator care a mistuit pensiunea din cadrul complexului turistic Ferma Dacilor din Tohani, județul Prahova, ancheta scoate la iveală noi detalii despre cauzele care au dus la această tragedie.

În seara de 26 decembrie 2023, opt persoane, printre care trei copii, au pierit în flăcările care au cuprins clădirea construită fără autorizație și cu grave deficiențe în privința siguranței.

Expertizele tehnice: trei posibile cauze

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au cerut efectuarea a două expertize tehnice complexe, realizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) și Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC). Cele două rapoarte, însumând peste 600 de pagini, au fost finalizate în octombrie 2024 și oferă trei posibile cauze pentru izbucnirea incendiului:

  1. O defecțiune la hota din bucătăria pensiunii;
  2. O defecțiune a instalației electrice;
  3. O petardă care ar fi ajuns pe acoperișul foișorului din apropierea pensiunii.

INEC a identificat urme de pulbere folosită pentru încărcătura petardelor, ceea ce sugerează că focul ar fi putut izbucni din exterior, în zona foișorului. Cu toate acestea, niciuna dintre cele două instituții nu a putut stabili cu certitudine cauza exactă a dezastrului.

Încălcări grave ale legii și ale normelor de siguranță

Procurorii susțin că expertizele tehnice nu schimbă cursul anchetei, ci confirmă concluziile inițiale. Pensiunea era construită ilegal, fără autorizație, iar mansarda – realizată din materiale ușor inflamabile – nu era prevăzută cu căi de evacuare corespunzătoare. În plus, clădirea era încadrată în gradul V de rezistență la foc, cel mai defavorabil, iar racordarea la rețeaua electrică fusese realizată în baza unui contract inadecvat, destinat unei pompe de apă cu un consum mult sub necesarul unei pensiuni.

Aceste nereguli au contribuit la rapiditatea cu care flăcările au mistuit clădirea, lăsându-le victimelor șanse minime de salvare.

Responsabilitatea patronului și apelurile la justiție

Cornel Dinicu, patronul de facto al pensiunii, a fost reținut la începutul lunii ianuarie 2024, sub acuzația de ucidere din culpă și distrugere din culpă. Acesta contestă concluziile anchetei și susține că incendiul ar fi pornit de la o petardă.

Surse judiciare subliniază însă că deficiențele grave în construcția și funcționarea pensiunii sunt factorii principali care au dus la pierderea de vieți omenești.

Un an de doliu și de întrebări

La un an de la tragedie, familiile victimelor cer dreptate și se întreabă dacă legislația și controalele în domeniul construcțiilor ar putea preveni astfel de dezastre în viitor. Ancheta continuă, iar autoritățile promit să facă lumină asupra cauzelor exacte ale incendiului și să tragă la răspundere pe cei vinovați.