Un antidepresiv obișnuit, miraculos contra glioblastomului

Publicat: 25 sept. 2024, 23:09, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un antidepresiv obișnuit, miraculos contra glioblastomului
glioblastom cancer cerebral antidepresiv

Un antidepresiv prescris în mod obișnuit ar putea fi eficient contra temutului glioblastom, un cancer cerebral extrem de agresiv, transmit cercetătorii de la Spitalul Universitar din Zurich.

Ei au descoperit că vortioxetina, un antidepresiv folosit deja pentru a trata depresia și tulburările de anxietate, are un potențial nebănuit în lupta împotriva glioblastomului, cea mai severă formă de cancer al creierului.

Studiul, publicat în prestigioasa revistă Nature Medicine, dezvăluie că acest medicament, administrat  șoarecilor, nu numai că a încetinit creșterea tumorilor, dar a crescut și sensibilitatea celulelor canceroase la alte tratamente.

Glioblastomul este un cancer cerebral extrem de agresiv, cunoscut pentru rezistența la tratamentele tradiționale: chimioterapia și radioterapia. Rata de supraviețuire medie este cu puțin peste un an după diagnosticare.

Cercetătorii de la ETH Zurich au testat simultan sute de substanțe active pe celule vii din țesutul canceros uman. Studiul s-a concentrat pe substanțele neuroactive care traversează bariera hemato-encefalică, cum ar fi antidepresivele, medicamentele pentru boala Parkinson și antipsihoticele. În total, echipa de cercetare a testat până la 130 de substanțe diferite pe țesuturile tumorale de la 40 de pacienți. Rezultatele au arătat că unele (dar nu toate) antidepresive testate au fost surprinzător de eficiente împotriva celulelor tumorale.

Vortioxetina s-a dovedit a fi cel mai eficient antidepresiv în culturile celulare in vitro, dar și în modelele animale de glioblastom, în special în combinație cu tratamentul standard actual.

Deși rezultatele acestui studiu sunt impresionante, este important de menționat că aceste studii inițiale au fost efectuate pe modele animale. Cercetătorii spune că sunt necesare studii clinice pe pacienți umani pentru a confirma eficacitatea și siguranța vortioxetinei în tratamentul glioblastomului.

Acesta este motivul pentru care grupul de cercetători de la ETH Zurich și USZ pregătește în prezent două studii clinice pe pacienți umani cu glioblastom.

Michael Weller, profesor la Spitalul Universitar din Zurich și coautor al studiului, avertizează pacienții să nu treacă la obținerea și folosirea medicamentului fără supraveghere medicală.

„Nu știm încă dacă medicamentul funcționează la om sau  ce doză este necesară pentru a lupta împotriva tumorii. De aceea, sunt necesare studiile clinice. Automedicația ar reprezenta un risc incalculabil ”, subliniază profesorul Weller.