Un arbore biblic a fost readus la viață cu o sămânță milenară

Publicat: 24 sept. 2024, 22:48, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Un arbore biblic a fost readus la viață cu o sămânță milenară
Foto: RRA

Un arbore biblic a fost readus la viaţă de o echipă de cercetători. Ei au folosit o sămânţă misterioasă, veche de 1.000 de ani, ce fusese găsită în deșertul Iudeei.

Sămânța a fost găsită de arheologi în timpul săpăturilor dintr-o peşteră din deşertul Iudeei, în cea de-a doua parte a anilor 1980. Oamenii de știință au avut nevoie de aproape 14 ani pentru a obţine un copac din aceasta. Ei sunt convinși că este vorba despre un arbore biblic.

Arborele a primit numele „Sheba” și are în prezent înălţimea de trei metri. Oamenii de ştiinţă pot studia acum caracteristicile acestui arbore la maturitate şi pot realiza teste chimice, de ADN şi analize de datare cu radiocarbon, dezvăluind noi indicii cu privire la originile sale, conform unui studiu publicat în jurnalul Communications Biology.

Potrivit studiului, sămânța din care a crescut copacul Sheba datează din perioada 993 – 1202 d.Hr. Sămânța a supravieţuit purtând probabil genele unei populaţii dispărute de arbori din sudul Levantului, regiune ce cuprindea Israelul modern, Palestina şi Iordania. Este prima astfel de sămânţă găsită în această regiune.

Conform oamenilor de ştiinţă, acest arbore ar putea reprezenta sursa de „tsori”, un extract răşinos biblic cu proprietăţi vindecătoare, menţionat în Geneză şi în cărțile profeţilor Ieremia şi Iezechiel.

Identitatea acestui tsori biblic (tradus în engleză prin balm, adică balsam) este de mult timp subiectul dezbaterilor”, arată studiul.

Substanţa este legată de regiunea istorică Galaad, aflată la est de Râul Iordan, între Râul Yarmuk şi ţărmul nordic al Mării Moarte. Acum, după readucerea la viaţă a lui Sheba, echipa de cercetători susţine că a desluşit misterul substanţei biblice „tsori”.

Botaniştii au identificat arborele Sheba ca aparţinând genului Commiphora, din familia Burseraceae a arborilor din a căror răşină se obţine smirna şi tămâia – familie din care fac parte aproximativ 200 de specii de plante. Arborii Commiphora se găsesc în special în Africa, Madagascar şi Peninsula Arabică.

Deocamdată nu este sigur din ce specie face parte Sheba, pentru că arborele nu a produs încă flori şi în consecinţă cercetătorii nu pot studia materialul reproductiv produs de acest arbore.

Mai cert este că Sheba este înrudit cu trei specii de Commiphora – C. angolensis, C. neglecta şi C. tenuipetiolata – care se găsesc în sudul Africii.

Copacul are legături mai slabe cu speciile de Commiphora care produc răşini parfumate, aşa cum sunt C. gileadensis, despre care unii oameni de ştiinţă susţin că ar fi sursa istorică a unui fel de parfum şi a unui tip de tămâie foarte preţuite în Antichitate şi cunoscute sub denumirile de „balsam de Iudeea” sau „balsam de Galaad” – variantă ce nu este însă acceptată de întreaga comunitate ştiinţifică.

Cercetătorii au spus că Sheba ar putea fi un candidat pentru balsamul de Iudeea, conform noului studiu, dar lipsa de compuşi aromatici a arborelui i-a determinat să renunţe la această ipoteză. În schimb, analizele au relevat că Sheba dispune de numeroase proprietăţi medicinale, care alături de alţi factori, inclusiv locaţia sa din nordul deşertului Iudeii, unde a fost găsită sămânţa, sugerează că ar putea fi originea elixirului biblic tsori.

Analiza chimică a frunzelor şi răşinii lui Sheba indică faptul că acest arbore este bogat în triterpenoide pentaciclice, compuşi biologici activi cu proprietăţi anti-inflamatorii şi anti-canceroase. Frunzele şi tulpina au un conţinut ridicat de scualen, o substanţă naturală uleioasă cu proprietăţi antioxidante şi de catifelare a pielii, conform studiului. În prezent sunt desfăşurate analize pentru identificarea unui alt potenţial compus cu proprietăţi împotriva cancerului din acest arbore.

Credem că aceste rezultate susţin cea de-a doua ipoteză a noastră, conform căreia Sheba (…) ar putea reprezenta o descendenţă de arbori dispărută din această regiune, a căror răşină tsori, menţionată în textele biblice, a fost o resursă valoroasă, asociată tămăduirii, dar care nu a fost descrisă ca parfum”, au mai transmis cercetătorii.