Un bărbat a sughiţat timp de trei zile, în continuu. Motivul – un virus cu care majoritatea s-a confruntat
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/barbat-tuse-pexels-cottonbro-4114713-scaled.jpg)
Un bărbat în vârstă de 60 de ani din Istanbul s-a confruntat cu o problemă medicală rară și derutantă: sughiț continuu timp de trei zile, simptom care l-a determinat să se prezinte la spital.
Un bărbat s-a confruntat cu sughiţ continuu
Cazul său a atras atenția medicilor după ce investigațiile inițiale nu au reușit să identifice cauza evidentă a sughițului, acesta fiind singurul simptom semnalat la momentul internării, relatează livescience.com.
Pacientul a fost evaluat mai întâi în secția de neurologie, unde a fost supus unui RMN cerebral. Examinarea nu a evidențiat nicio anomalie la nivelul creierului, iar sughițul a continuat inclusiv pe parcursul examinării. Ulterior, bărbatul a fost transferat la secția de medicină internă. Acolo, medicii au constatat că semnele sale vitale – temperatura, saturația de oxigen, ritmul cardiac și cel respirator – erau normale. Analizele de sânge nu au indicat prezența virusului gripal sau a virusului respirator sincitial (RSV).
Totuși, în timpul auscultației, medicii au auzit „raluri umede evidente” în plămâni, semn care a condus la efectuarea unei tomografii computerizate (CT) toracice. Aceasta a relevat prezența unor noduli pulmonari, indicând o pneumonie virală. A doua zi, rezultatul unei probe faringiene a confirmat că pacientul era infectat cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.
Diagnostic și tratament
Diagnosticul final: pneumonie moderată și COVID-19. Medicii au considerat că infecția ar putea fi responsabilă și pentru declanșarea sughițului persistent.
Pacientul a fost tratat cu favipiravir (un antiviral utilizat în unele cazuri de gripă și testat anterior pentru COVID-19), antiinflamatoare și antibiotice pentru eventuale infecții bacteriene asociate. Totuși, după două zile de tratament, sughițul persista.
Soluția salvatoare a venit sub forma unui medicament antipsihotic – clorpromazina – singurul tratament aprobat de FDA pentru sughiț. La 12 ore după administrare, sughițul a încetat, iar tratamentul a continuat încă două zile pentru siguranță. După 10 zile, testul COVID-19 a ieșit negativ, iar la controlul de două luni, pacientul nu a mai prezentat recurențe ale sughițului.
Ce face acest caz unic
Majoritatea episoadelor de sughiț au o origine gastrointestinală, fiind declanșate de distensia stomacului, care irită diafragma. În schimb, cazurile în care infecțiile respiratorii — cum ar fi pneumonia sau COVID-19 — declanșează sughiț persistent sunt rare. Medicii cred că inflamația cauzată de infecție ar putea irita nervul frenic, care controlează diafragma, provocând spasmele involuntare specifice sughițului.
De altfel, în același raport medical, echipa a descris și un al doilea caz similar — un bărbat de 68 de ani, tot cu COVID-19 și pneumonie, care s-a confruntat cu sughiț persistent.