Un caz de holeră la granița României, primul în ultima sută de ani

Publicat: 14 sept. 2024, 23:14, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un caz de holeră la granița României, primul în ultima sută de ani
holera virusul holeric boala contagioasă Bulgaria

Autoritățile bulgare au anunțat că un cetățean indian a fost confirmat cu holeră. Acesta este primul caz de holeră identificat în Bulgaria în ultima sută de ani.

Ese vorba despre un bărbat, în vârstă de 23 de ani, care a fost la New Delhi, în perioada  13 august – 2 septembrie, revenit în Bulgaria, transmite centrul de presă al Ministerului Sănătății, potrivit Novinite.

Bărbatul a fost internat cu diaree acută, la un spital din Sofia. Laboratorul Naţional de Infecţii Bacteriene Deosebit de Periculoase din cadrul Centrului Naţional de Boli Infecţioase şi Parazitare a confirmat diagnosticul, inclusiv Inspectoratul Regional de Sănătate de la Sofia.

Pacientul a fost izolat și, potrivit medicilor, este într-o stare general bună. Din fericire, acesta nu a frecventat locuri publice sau restaurante.

Persoana, cu care locuiește pacientul, a fost pusă în carantină. Deși rezultatul testului este negativ, această persoană face tratament profilatic.  S-a aplicat protocolul valabil în aceste situații pentru a preveni răspândirea bolii, respectiv măsuri de dezinfecție și utilizarea echipamentului de protecție.

Boală infecțioasă, contagioasă

Holera este o boală infecțioasă, intestinală acută, contagioasă, provocată de consumul de alimente și apă contaminate cu bacteria Vibrio cholera.

Institutul Național de Sănătate Publică subliniază că, în majoritatea cazurilor infecția este asimptomatică sau determină diaree ușoară. În formele severe, boala debutează brusc, primele semne clinice fiind:

  • diareea apoasă severă, nedureroasă (scaune cu aspect de apă de orez),
  • greață,
  • vărsături severe.

Trebuie reținut că purtătorii bacteriei asimptomatici pot transmite infecția.

Dacă nu est tratată prompt și corect, holera poate pune în pericol viața oamenilor prin apariția deshidratării, acidozei, colapsului circulator, hipoglicemiei. Holera reprezintă o urgență medicală, necesitând tratament imediat.