Un caz extrem de rar: Sarcină descoperită în …ficat!
O femeie din Canada, în vârstă de 33 de ani, îngrijorată că de 14 zile consecuntiv avea sângerări menstruale, a mers la Children’s Hospital Research Institute din Manitoba. După efectuarea unei ecografii, verdictul a căzut ca un fulger: pacienta avea un făt în… ficat, transmite Slate.fr.
În mod normal, sarcina apare atunci cand ovulul este fecundat de spermatozoid. Ovulul fecundat ”călătorește” prin tubul falopian (n.r. trompa uterină) și apoi se prinde de peretele uterului.
În sarcina extra-uterină, numită și sarcină ectopică, cum este și în acest caz, ovulul fecundat se dezvoltă în afara uterului. În cazul femeii din Canada, sarcina s-a format într-un organ situat în partea dreaptă superioară a abdomenului: adică în ficat.
O asemenea sarcină nu se poate dezvolta normal, explică The Independent: ovulul fecundat nu poate supraviețui și evoluția lui poate provoca o hemoragie internă masivă dat fiind că ficatul este un organ foarte vascularizat.
Acest tip de sarcină este extrem de rar: între 1967 și 2017, doar 21 de cazuri de sarcină intra-hepatică au fost recenzate de literatura medicală anglo-fonă, raportează Le Monde. În majoritatea lor, ele nu depășesc primul trimestru de evoluție.
Un caz similar a fost observat în 2017, în China, unde o femeie prezenta de această dată o întârziere a ciclului de 40 de zile și al cărei abdomen era modificat. S-a descoperit că era o sarcină extra-uterină dezvoltată în ficat.