Un consilier județean, ridicat de mascați pentru implicare într-o rețea internațională de trafic de droguri (VIDEO)

Publicat: 18 oct. 2024, 17:06, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
Un consilier județean, ridicat de mascați pentru implicare într-o rețea internațională de trafic de droguri (VIDEO)
Un consilier județean a fost ridicat de mascați pentru implicare într-o rețea internațională de trafic de droguri

Un consilier județean din Gorj, aflat la final de mandat, a fost ridicat de mascați. Este suspectat că ar fi implicat într-un dosar de trafic de droguri de risc. A fost dus la audieri, după perchezițiile desfășurate în cadrul unei ample operațiuni. Este vorba de Nelu Pavel, consilier PSD, dar care la alegerile din iunie 2024 a candidat pe listele PNL. Liberalii au anunțat că îi retrag susținerea politică, având în vedere dosarul DIICOT.

Un consilier județean a fost ridicat de mascați pentru implicare într-o rețea internațională de trafic de droguri. Operațiunea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea, care a acționat împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, s-a desfășurat în colaborare cu autoritățiile din Serbia și Finlanda, cu sprijinul Europol și Eurojust, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic intern și internațional de droguri de risc.

Printre suspecții principali se află și Nelu Pavel, cunoscut pentru activitatea sa politică. A fost consilier județean PSD, dar la alegerile locale din vară a trecut la PNL. Nelu Pavel, care ocupă funcția de președinte al Asociației Partida Romilor Pro-Europa Gorj, a fost dus la audieri.

„În cazul reținerii domnului Nelu Pavel, Departamentul de Comunicare al PNL Gorj face următoarele precizări:

  • Nelu Pavel este consilier județean în exercițiu din partea PSD Gorj.
  • Nelu Pavel activează în cadrul PSD Gorj de peste 20 de ani, având mai multe mandate de consilier județean din partea acestui partid.
  • Deși a candidat pe lista PNL la alegerile locale din acest an, ca urmare a unui protocol de colaborare între PNL Gorj și Partida Romilor, Nelu Pavel nu este consilier județean în noul mandat.
  • PNL Gorj a început deja demersurile pentru retragerea sprijinului politic al lui Nelu Pavel.
  • Considerăm nedreaptă asocierea PNL Gorj cu problemele penale în care este implicat Nelu Pavel, având în vedere toate argumentele de mai sus”, conform Biroului de presă al PNL Gorj.

Un consilier județean, ridicat de mascați. Au fost puse în executare 60 de mandate de percheziție domiciliară

Au fost puse în executare 60 de mandate de percheziție domiciliară, cele mai multe, 41, fiind desfășurate în România (Bihor, Satu Mare, Vâlcea, Gorj, Iași, București), 18 în Serbia și un mandat în Finlanda. Sunt vizate patru grupări infracționale, fiind implicați 37 cetățeni români suspectați de trafic intern și internațional de droguri.

Grupările de pe teritoriul României achiziționau comprimate cu efect psihoactiv de la grupările de criminalitate organizată din Serbia, le transportau și le depozitau pe teritoriul României și, ulterior, le transportau către Finlanda, țară unde ar fi fost comercializate.

Cum acționa gruparea

„Simultan cu acţiunea DIICOT-Serviciul Teritorial Oradea, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă încheiat cu sprijinul EUROJUST şi EUROPOL, între autorităţile judiciare din România (DIICOT), Estonia, Serbia şi Finlanda, pe teritoriile ultimelor două state, au fost efectuate mai multe  percheziţii domiciliare, pentru indentificarea tuturor membrilor grupării şi destructurarea întregii reţele (surse, organizatori, transportatori şi distribuitori).

În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2023-2024, membrii grupurilor infracţionale au achiziţionat, transportat şi depozitat pe teritoriul României, comprimate de ksalol, rivotril şi bensedin, medicamente  supuse controlului medical, care se administrează cu titlu de tratament, numai în baza unei prescripţii medicale.

Acestea au în compoziție, ca substanțe active, alprazolam, clonazepam și diazepam care fac parte din categoria drogurilor de risc”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă.

Un consilier județean, ridicat de mascați. Comprimatele ajungeau în Finlanda și Norvegia. Profitul era uriaș

Potrivit DIICOT, comprimatele erau reambalate, în vederea unei mai bune disimulări şi transportate pe cale rutieră în Finlanda și Norvegia, unde erau comercializate la nivel stradal şi en-gros de către propriile rețele de distribuitori, obţinându-se astfel venituri considerabile.

„Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că, respectivele comprimate proveneau de la o fabrică de produse farmaceutice din Belgrad  și erau comercializate către societăți cu obiect de activitate în domeniul farmaceutic, deținătoare de licențe în acest sens. Ulterior, erau vândute altor societăți subcontractate din Serbia, unele dintre acestea fiind controlate de către rețele de criminalitate organizată, care, prin diferite modalități, le-au deturnat circuitul legal, pentru a le comercializa pe piața neagră sau către alte grupări infracționale din Serbia, România sau state din Europa de Nord“, au mai precizat procurorii.

Sechestru pe două case, două terenuri și șase mașini. Au fost ridicate 3 kg de aur

Românii cumpărau medicamentele cu prețuri cuprinse între 4-5 lei/blister, fiecare conținând 15 comprimate, pe care ulterior le vindeau ca droguri pe teritoriul Finlandei, Suediei şi Norvegiei, cu prețuri cuprinse între 1-2 Euro, în funcție de cantitatea tranzacționată, rezultând un profit de cel puțin 15 ori mai mare decât  suma investită. La perchezițiile efectuate pe teritoriul Serbiei şi Finlandei au fost identificate şi ridicate importante sume de bani, 215.000 de comprimate Rivotril si Ksalol şi au fost luate măsuri preventive faţă de 13 persoane.

De asemenea, pe teritoriul României, au fost identificate şi ridicate sumele de 131.135 euro, 168.150 lei, 3 kilograme de aur şi s-a instituit sechestru asigurator, în vederea confiscării, asupra a două imobile, două terenuri şi șase autoturisme.

DIICOT Oradea a solicitat Tribunalului Bihor arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a unui număr de 20 de inculpaţi, dintre care 11 se sustrag urmăririi penale.

Citește și: Se deschide circulația pe încă o autostradă din România! Patru loturi, predate „la cheie“ de UMB (VIDEO)