Un deputat PNL propune constituirea unui fond de repatriere a cetățenilor decedați în străinătate
Aproape 20.000 de români au murit în ultimii 10 ani în străinătate, majoritatea în Italia. În acest context, deputatul PNL Valentin Făgărăşian a propus constituirea unui fond de repatriere alimentat din taxele consulare. Având în vedere că vorbim despre cheltuieli enorme, speră să poată ajuta familiile să-și aducă rudele decedate acasă.
Fond de repatriere a cetățenilor morți peste hotare
Deputatul liberal Făgărășian a adus în discuție marți o statistică alarmantă: în ultimul deceniu, 19.156 de cetățeni români și-au pierdut viața în străinătate, dintre care 4.710 au decedat în Italia.
În contextul acestei tragedii, Făgărășian a subliniat importanța unui proiect de lege inovator, care vizează crearea unui fond de repatriere. Aceasta inițiativă legislativă propune alimentarea fondului din taxele percepute de secțiile consulare pentru serviciile oferite cetățenilor străini.
„19.156 de cetăţeni români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani! Aproape un sfert dintre decese s-au înregistrat numai în Italia, adică 4.710, unde comunitatea de români este foarte numeroasă. Numărul este foarte mare şi în Germania, Spania, Franţa sau Marea Britanie, adică acolo unde locuiesc şi muncesc milioane de români”, a scris deputatul PNL Valentin Făgărăşian, marţi, pe pagina sa de Facebook, conform agenției News.ro.
Făgărășian a subliniat că multe dintre familiile celor decedați nu au resursele necesare pentru a-și aduce rudele înapoi în țară. În acest sens, proiectul de lege propus vine ca o soluție necesară pentru a sprijini aceste persoane greu încercate.
„Eu am propus, prin proiectul legislativ care a fost adoptat încă de anul trecut de Senatul României şi urmează să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor, constituirea unui fond de repatriere a cetăţenilor români, care se va alimenta din taxele percepute de secţiile consulare pentru servicii prestate cetăţenilor străini. Aşadar, legea nu are impact bugetar, pentru că veniturile nu sunt de la buget, ci din prestări servicii pentru străini”, a mai transmis liberalul.
Conform proiectului, fondul de repatriere va fi alimentat din taxele consulare percepute pentru diverse servicii, inclusiv pentru eliberarea de documente sau asistență în diverse proceduri. Această măsură va asigura o sursă stabilă de finanțare, destinată exclusiv repatrierii celor decedați.
Făgărășian a explicat că aceasta este o abordare echitabilă și sustenabilă, care va diminua povara financiară pe care o poartă multe familii în astfel de momente dificile.
Făgărășian a subliniat că este important ca acest proiect de lege să fie adoptat cât mai repede posibil.