Un dublu transplant, în premieră, care vindecă un pacient de diabet

Publicat: 15 ian. 2025, 08:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un dublu transplant, în premieră, care vindecă un pacient de diabet

Un pacient diabetic a beneficiat de un dublu transplant, o premieră chirurgicală realizată de o echipă de medici din Spitalul Edouard Herriot din Lyon.

Pacientul se numește Christophe și mărturisește că s-a născut a doua oară, vindecat de diabet.

Până la acest dublu transplant care a avut loc în luna august anul trecut, acest viticultor din Rhone făcea dializă de trei ani și insulină injectabilă.

Acum, a pus punct dializei și, probabil, în curând, și insulinei,  potrivit comunicatului de presă al Spitalului Edouard Herriot, Hospices Civils din Lyon.

Deoarece medicii spitalului au realizat simultan un transplant de rinichi și de insule pancreatice, prelevate de la același donator, datorită căruia „pacientul este în curs de vindecare de diabet”.

Așadar, este primul transplant simultan rinichi-insule pancreatice realizat în Franța. Acesta „deschide perspective inestimabile” pentru diabetici. Înseamnă „fără dialize, fără diabet pentru pacienții diagnosticați cu diabet de tip 1 și cu insuficiență renală avansată”.

Echipa medicală reamintește că diabetul de tip 1 este o boală autoimună. Se caracterizează prin distrugerea progresivă și inexorabilă a celulelor care produc insulină din pancreas, mai precis, în centrul insulelor Langerhans.

Insuficiența renală este una dintre numeroasele complicații ale diabetului. Îi obligă pe pacienți să facă dializă, în așteptarea unui transplant renal.

Christophe a făcut o cerere de transplant rinichi motivat de insuficiența renală. El nu dorea să facă și transplant de pancreas, din cauza riscurilor legate de această intervenție chirurgicală.

Totuși, după ce a s-a informat despre noua metodă, adică o grefă doar de insule pancreatice, Christophe a revenit.

„Cuibărite în pancreas, insulele Langerhans sunt formate din sute de milioane de celule endocrine. Acestea sunt cele care produc insulină. Pare mai logică pentru pacienții diabetici, care nu mai secretă insulină, o grefă de insule decât de un pancreas întreg.

Mai presus de toate, intervenția chirurgicală  este mai puțin invazivă”, explică profesorul Merlon, șeful secției de transplant, nefrologie și imunologie clinică la Spitalul Edouard Herriot, citat în comunicatul de presă.

Grefa de insule constă în injectarea de celule endocrine prin vena portă, direct în ficat.

Aceasta se efectuează prin radiologie intervențională, sub o simplă anestezie locală.

Complicații mai puține, perioadă de recuperare mai scurtă

Comparativ cu transplantul de pancreas, noua metodă este asociată cu mai puține complicații. În plus, perioada de recuperare a pacientului este mai scurtă.

Povestea acestui transplant simultan este cu totul deosebită.

Christophe află că, în timp ce se efectua transplantul renal, insulele pancreatice extrase din pancreasul de la donatorul de rinichi au putut fi pregătite pentru grefă. Și astfel, grefa de insule pancreatice s-a efectuat la mai puțin de 48 de ore după grefa de rinichi.

Aceasta explică și de ce este o premieră în Franța. Deoarece, până acum, rinichiul era transplantat primul. Cel de insule pancreatice se realiza după câteva luni și ele erau prelevate de la un alt donator.