Un erbicid controversat descoperit în peste 55% dintre probele de spermă

Publicat: 22 mai 2024, 06:25, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un erbicid controversat descoperit în peste 55% dintre probele de spermă
infertilitate sperma erbicid glifosat

Într-o clinică  de infertilitate din Franța, analizele au evidențiat prezența unui erbicid controversat în peste 55% dintre probele de spermă.

Este vorba de glifosat, un erbicid comun. Cercetătorii francezi au descoperit că nivelurile de glifosat din spermă erau de patru ori mai mari comparativ cu cele din sânge, ceea ce indică un potențial risc de infertilitate.

De asemenea, au fost fost găsite dovezi ale impactului asupra ADN-ului și o legătură între aceste niveluri ridicate de erbicide și stresul oxidativ asupra plasmei seminale, cu un posibil impact semnificativ asupa fertilității.

Nivelurile de glifosat găsite în spermă de către cercetătorii francezi au fost de patru ori mai mari față de cele din sânge, autorii studiului afirmând că este prima dată când se face această comparație. Ei au numit descoperirea „îngrijorătoare” și sugerează că substanța chimică este deosebit de periculoasă pentru sistemele reproductive. Studiul a subliniat importanța reglementării utilizării glifosatului, în special în cazul lucrătorilor agricoli, care au cel mai înalt grad de expunere. Cercetarea a evidențiat, de asemenea, că fumatul și expunerea profesională au fost asociate cu niveluri ridicate de glifosat.

Studiul a fost publicat în Ecotoxicology and Environmental Safety.

Glifosatul este folosit la o gamă largă de culturi alimentare și în zone rezidențiale în SUA. Cel mai popular produs pe bază de glifosat este erbicidul Roundup de la Monsanto, care a fost în centrul unor acțiuni legale și de reglementare în ultimii ani. Cercetări guvernamentale din SUA din 2023 au găsit genotoxicitate la fermierii cu niveluri ridicate de erbicid în sânge, sugerând o asociere între acesta și cancer,  notează The Guardian.

Gliofosatul este unul dintre cele mai populare, răspândinte, dar și mai controversate erbicide. Substanța sa active este folosită ca ingredient cheie într-o gamă variată de produse erbicide. Comisia Europeană a decis anul trecut reînnoirea autorizării acestui erbicid controversat în Uniunea Europeană pentru 10 ani.