21:38 • POLITICĂ
Un eurodeputat român atenționează Comisia Europeană asupra unui pericol uriaș pentru șoferi; care este acesta
Eurodeputatul Nicu Ştefănuţă a interpelat, luni, Comisia Europeană cu privire la proiectul de lege care prevede închisoare pentru şoferii depistaţi cu substanţe interzise în sânge. El consideră că ar putea face ani grei de închisoare și cei care iau anumite medicamente, cum ar fi cele pentru diabet.
Vicepreşedintele Parlamentului European Nicu Ştefănuţă (Grupul Verzilor/ALE) s-a adresat, printr-o interpelare, Comisiei Europene, pentru a verifica legalitatea proiectului propus la iniţiativa unor deputaţi din Parlamentul României. Aceasta prevede că şoferii depistaţi cu alcool sau substanţe interzise în sânge riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 7 ani.
Specialiştii avertizează că noua propunere ar putea băga la închisoare persoanele care urmează orice tip de tratament medical uzual, precum cei care iau medicamente de răceală sau au tratament pentru diabet, alergii ori ADHD. Mai mult, iniţiativa vine după decizia ÎCCJ, care impune o expertiză pentru a stabili impactul substanţelor asupra capacităţii de a conduce, a avertizat documentul.
Avertismentul unui ministru
Fosta ministră a Justiţiei, Alina Gheorghiu, a anunţat recent că a depus o iniţiativă legislativă pentru modificarea articolului 336 din Codul Penal, care prevede ca sintagma „persoană aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive” să fie înlocuită cu „conducerea unui vehicul având în sânge alcool sau alte substanţe”. Astfel, şoferii prinşi în trafic cu alcool sau substanţe interzise în sânge riscă închisoare de la 2 la 7 ani. Proiectul, însă, nu face nicio diferenţă între o persoană care se află sub influenţa unor droguri şi una cu tratament medical legal.
Această modificare a Codului Penal, care ar urma să fie adoptată prin procedură de urgenţă, a fost propusă după ce ÎCCJ a decis că doar o expertiză medico-legală poate spune dacă o persoană este sub influenţa unei substanţe interzise. Astfel, orice persoană care ia tratament pentru răceală, dureri, diabet, ADHD sau alte afecţiuni ar putea fi testată pozitiv şi condamnată fără o expertiză medico-legală.
Comisia, întrebată dacă se respectă legislația europeană
În acest context, vicepreşedintele Parlamentului European Nicu Ştefănuţă a întrebat Comisia Europeană dacă o astfel de iniţiativă este în conformitate cu legislaţia europeană în materie de sănătate, justiţie şi transport şi dacă o astfel de măsură este adoptată şi în alt stat membru al UE.
„Consumul de droguri este o dramă. Eu îl condamn, nu sunt pentru aşa ceva, însă abordarea pe care am văzut-o este foarte unidirecţională: părinţi care ceartă copiii, autorităţi care zic că ne trebuie legi şi mai dure. Păi legile şi mai dure ne-au adus aici. Dacă ÎCCJ a stabilit clar că este nevoie de o expertiză medico-legală care să decidă dacă o persoană se află cu adevărat sub influenţa unor substanţe interzise, mi se pare absurd să credem că ştim noi mai bine şi chiar să ajungem să băgăm la închisoare oameni nevinovaţi, care tot ceea ce au făcut ilegal a fost să bea o cafea sau să ia un Ibuprofen şi să se urce la volan”, declară Nicu Ştefănuţă.
De asemenea, el a întrebat Comisia Europeană dacă acest proiect de lege se alinează cu normele europene în ceea ce priveşte garantarea drepturilor omului, având în vedere creşterea numărului de cetăţeni care ar putea fi transformaţi în infractori pentru simplul fapt că au fost opriţi în trafic şi testaţi pozitiv după ce au consumat anumite medicamente de bază sau chiar anumite alimente.
Potrivit datelor din ultimii doi ani, doar 1 din 1000 de accidente grave a fost provocat de consumul de droguri.
Nicu Ştefănuţă este europarlamentar independent. Este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) şi Vicepreşedinte al Parlamentului European. În prezent este membru al comisiei pentru Bugete şi al comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi în Comisia pentru Sănătate Publică.