Un fost condamnat penal revine în fruntea Autorității Navale Române. Ce am aflat de la fostul director de la ANR
La distanță de trei ani de la condamnarea sa penală pentru fapte săvârșite în calitate de director general al ANR, Alexandru Mezei revine la conducerea Autorității Navale Române (ANR). Decizia numirii sale în această funcție aparține conducerii Ministerului Transporturilor condus de Sorin Grindeanu. Mezei își va prelua funcția începând cu 5 decembrie 2024.
Schimbarea bruscă la conducerea Autorității Navale Române ridică întrebări privind managementul instituției și provocările din sectorul maritim românesc.
Contactat de PUTEREA, Cosmin Dumitrache, fostul director al Autorității Navale Române, revocat din funcție la data de 4 decembrie 2024, consideră că această decizie este una politică.
„Este o numire politică. Am fost anunțat în cadrul instituției că a venit ordinul de revocare. Nu, nu mi s-a explicat nimic(…). Nu am avut niciun reproș, în mod direct, că am făcut ceva greșit și ca să-mi dea de înțeles că ar urma o schimbare.
Acum, nu vreau să se creadă că mă plâng…
Era și problema cu Universitate Maritimă, că asta au scris unii, iar dacă mă întrebați, asta este o altă problemă. Într-adevăr, universitatea are unele probleme pe care noi le-am semnalat și am oprit niște autorizații și le-am spus că trebuie să obțină autorizare și pentru zonele respective. Nimic mai mult. A fost un schimb de informații și întâlniri între noi și universitate. Acum…știți cum e, fiecare are dreptul să fie supărat”.
Întrebat dacă au fost semnale că se va ajunge aici, fostul șef de la ANR spune că nu. Totuși, cauza ar putea fi alta…
„Nu am fost întrebat. Mi s-a spus, la un moment dat, de povestea cu universitatea… de ce, dacă se găsesc soluții sau ce putem să facem. Noi le-am spus că am discutat, iar ei au înțeles unde se află și ceea ce au de făcut. Chiar au început să rectifice din probleme.
Acum, că o parte dintre studenți au fost supărați că n-au putut să-și obțină brevet în urma finalizării studiilor și noi le-am explicat studenților că nu este vina noastră ci universitatea trebuie să se asigure că dețină autorizarea în acest sens, ceea ce a făcut ca studenții sa obțină numai diploma de inginer.
Să nu obțină două diplome, ci una singură și numai dreptul de a se înscrie la brevet, dacă costurile universității sunt aprobate și de Autoritatea Navală Română, asta însemnând că respectă cerințele unei convenții din domeniul naval.
Nu mi s-a spus verde în față că asta ar fi cauza și repet dacă asta ar fi, atâta timp cât toate documentele noastre au fost transmise și către Ministerul Transporturilor și la un moment dat a întrebat și Avocatul Poporului și noi am răspuns și către Avocatul Poporului și către studenți și la orice parte interesată, ce să spun…noi am venit argumentate de ce nu mai are universitatea aprobarea din partea autorității pe acel segment.
Adică, noi putem să considerăm că am fost foarte deschiși și le-am răspuns tuturor. Acum, dacă nu vor să înțeleagă, eu nu am cum să-i oblig să înțeleagă”, a afirmat Cosmin Dumitrache.
Autoritatea Navală Română joacă un rol esențial în reglementarea și supravegherea activităților maritime, iar deciziile legate de conducere pot avea implicații importante pentru industrie.
De ce a preluat Alexandru Mezei conducerea Autorității Navale Române?
„Am o oarecare experiență în această instituție. Am fost director al Căpităniei Zonale Constanța timp de 17 ani, vreo doi ani de zile director ANR, lucrez din 1994 în acest sistem. S-a ținut cont de experiența mea și de ceea ce urmează la anul, eventuale restructurări ale instituțiilor publice“, a spus Mezei la Republicaonline.
Cum și de ce a fost condamnat Alexandru Mezei? Răspuns: Din întâmplare…dar cu scurgere de informații
Directorul Autorității Navale Române din 2021, Alexandru Mezei, a fost condamnat pe 9 decembrie 2021 la un an de închisoare cu amânarea pedepsei. Motivul? Săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Acord de recunoaștere a vinovăției
Alexandru Mezei a încheiat cu procurorii DNA Constanța, la vremea aceea, un acord de recunoaștere a vinovăției după ce a intrat din întâmplare în atenția procurorilor DNA.
În timp ce aceștia îl anchetau pe Daniel Manole, directorul Agenției Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.), în legătură cu achiziționarea unor nave de salvare, în cadrul unei percheziții domiciliare, a fost ridicat telefonul mobil al șefului ARSVOM.
Una dintre fotografii i-a pus pe procurori pe urmele lui Alexandru Mezei, potrivit dobrogealive.ro.
Fotografia cu bucluc
Fotografia transmisă de Alexandru Mezei prin intermediul unui mesaj tip MMS, la data de 23.04.2019, reprezenta o oferta, făcută pentru tariful de 50 lei/h fără TVA, cu un termen de plată de 30 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, urmând să fie menținută de societate pentru o durată de 90 de zile.
Oferta era trimisa de o societate comercială către (ANR), pentru servicii de reparație și întreținere la autovehiculele instituției.
Mai mult, ANR a încheiat pe 2 mai 2019 un contract având ca obiect servicii de întreținere și reparație pentru autovehiculele din parcul auto cu firma lui Manole, pe o durată de un an, la un tarif de 47 de lei/h/autoturism. Așadar, cu 3 lei mai ieftin decât oferta trimisă de un alt comerciant, potrivit rezultatelor anchetei procurorilor.
Apărarea lui Mezei
Mai întâi, Alexandru Mezei s-a folosit de dreptul legitim, la tăcere, potrivit dobrogealive.ro. Apoi a depus un memoriu prin care arăta că în speță nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii reținute în sarcina sa deoarece, pe de o parte, conform art. 43 alin. (3) lit. b) din Normele metodologice ale Legii nr. 98/2016, aprobate prin HG nr. 395/2016, dacă valoarea estimată a achiziției era mai mică de 70.000 lei (cum era cazul serviciilor vizate de ANR), autoritatea contractantă putea achiziționa direct, pe baza unei singure oferte.
A arătat că, deși nu era obligată în acest sens de vreo dispoziție legală, autoritatea contractantă a solicitat mai multe oferte de la societăți de profil, cea mai mică asemenea ofertă fiind cea de 50 lei/h.
El a susținut că, pentru a testa piața și pentru a realiza economii la bugetul instituției publice, a procedat la contactarea lui Daniel Manole despre care știa că deține o societate de profil. După câteva zile, acesta a depus o ofertă mai bună: 47 lei/h.
De asemenea, Mezei a explicat faptul că nu a avut ca scop obținerea pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, ci realizarea de economii pentru instituție. A arătat că informațiile din acele oferte nu ar face parte din categoria celor care nu sunt destinate publicității, deoarece ofertele respective nu au fost comunicate în plic închis, ci prin fax sau email.
După ce procurorii DNA i-au aus la cunoștință că are calitatea de inculpat în dosarul penal, Alexandru Mezei a dat o declarație în care a explicat cum s-a ajuns ca ANR să încheie în 2019 un contract cu Andromeda SERV.
„Inculpatul a subliniat faptul că, încercând să scadă prețul acestor prestații, inclusiv cheltuielile instituției, l-a contactat personal pe martorul Daniel Manole, pe care îl cunoștea în virtutea relațiilor de serviciu dintre cei doi directori (inculpatul, în calitate de director general al ANR, martorul în calitate de director al ARSVOM) și despre care știa că deține un service auto. Matorul i-a comunicat, astfel, că îi poate da inculpatului o ofertă, însă acesta trebuie să îi comunice cu cât anume vrea să reducă cheltuielile în noul contract. Pentru a vedea efectiv care era oferta cealaltă, inculpatul a solicitat serviciului administrativ respectiva ofertă, pe care a fotografiat-o și i-a trimis-o pe telefon”, spun procurorii.