Un fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, candidatul PSD pentru conducerea CJ Bihor
Un fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Aurel Mohan, preşedintele interimar al PSD Bihor candidează pentru funcţia de preşedinte al CJ Bihor. La Primăria Oradei, candidatul este preşedintele PSD Oradea, Adrian Madar.
Cei doi lideri PSD şi-au prezentat, marţi, candidaturile în cadrul unei conferinţe de presă.
Cine este Aurel Mohan
Medicul neurochirurg Aurel Mohan, în vârstă de 40 de ani, profesor universitar la Facultatea de Medicină orădeană, a avut două mandate de consilier local în CL Oradea în perioada 2012-2020.
De asemenea, el a mai ocupat şi funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în intervalul ianuarie 2022 – februarie 2023.
În urmă cu două luni, doctorul Mohan a fost lider interimar al PSD Bihor. El spune că, în urma deplasările prin judeţ, a observat că „oamenii nu sunt ascultaţi cum trebuie” şi că nevoile lor reale se regăsesc în creşterea nivelului de trai.
„Trebuie să readucem încrederea cetăţenilor în politică, dar cel mai important în structurile administraţiei publice, în primării, în consilii locale, în tot ce înseamnă deconcentrate. Din păcate, cetăţenii nu mai au aceeaşi încredere, niciodată nu au avut-o foarte mare, dar trebuie să aibă încredere în cei care îi conduc, iar aceştia din urmă să ţină cont de părerile şi nevoile lor”, a spus dr. Mohan.
Domeniul sănătăţii va fi o prioritate în programul doctorului Mohan. Să amintim că sub guvernarea PSD a fost semnat un proiect de peste 640 de milioane de lei pentru construcţia unui spital nou în Oradea. Pe lista obiectivelor sale se mai află dezvoltarea parteneriatului public-privat, relaţia între CJ şi Universitate şi educaţia, prin campusuri duale în toate municipiile din judeţ.
Adrian Madar, candidatul PSD la Primărie
Adrian Madar, liderul PSD Oradea şi purtător de cuvânt al PSD Bihor, spune că are „credinţa” că poate să fie un primar mai bun decât Florin Birta, actualul edil.
”Vrem să oferim o alternativă atât politică, cât şi umană, la un PNL care stă la 70% de peste 12 ani, ceea ce nu este un lucru în regulă, din punctul nostru de vedere”, a spus Adrian Madar.
În ultimii patru ani, Madar a fost consilier local la Oradea, unde PSD a avut numai trei aleşi, faţă de 20 consilieri ai PNL.
„Doar cine nu trăieşte această experienţă de consilier local într-un grup cu trei consilieri, iar puterea cu 20 din 27, nu înţelege ce înseamnă să fii consilier local de opoziţie. Faptul că la şedinţele de consiliu local – eminamente un eveniment politic – se uită între 6.000 şi 8.000 de cetăţeni, de orădeni, ne indică faptul că ne-am făcut treaba. Am căutat să impunem o politică a dialogului, bazat pe argumente. Noi am criticat întotdeauna puterea, dar pe un ton elegant, cu argumente şi prezentând de fiecare dată soluţii. Eu cred că oamenii asta urmăresc. Soluţii. Vor să afle dacă alternativa PSD pe care noi o promovăm de multă vreme este ceva viabil. Mai mult decât vorbe. Aproape de fiecare dată am avut exprimări de genul: ‘Eu, dacă aş fi în locul dumneavoastră, domnule primar, aş face aşa’. L-am criticat, dar i-am şi spus ce am fi făcut noi dacă am fi avut instrumentul de putere pe care îl cerem orădenilor”, a spus Madar.
Obiectivele sale: scăderea costului vieţii în Oradea (prin anveloparea blocurilor, montarea de panouri fotovoltaice, interzicerea suprataxărilor), facilităţi de apă, canal, asfalt pentru fiecare gospodărie, crearea comunităţilor durabile în cartierele de case şi politici sociale aduse în secolul 21.