Un gigant mondial vrea să aducă primele trenuri cu hidrogen în România. Contractul este estimat la 400 de milioane de euro

Publicat: 29 apr. 2025, 09:46, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Un gigant mondial vrea să aducă primele trenuri cu hidrogen în România. Contractul este estimat la 400 de milioane de euro

Nu avem căi ferate modernizate, dar vom avea primele trenuri cu hidrogen. Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a primit, în sfârșit, o ofertă pentru cele 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hydrogen care ar urma să fie achiziționate cu fonduri din PNRR. ARF a mai anulat până acum trei licitații din lipsă de oferte, însă de data asta va avea ce analiza.

Un gigant mondial vrea să aducă primele trenuri cu hidrogen în România. Autoritatea pentru Reformă Feroviară a anunțat, luni seară, că a avut loc ședința Comisiei de evaluare, desemnată în cadrul licitației privind achiziția a 12 trenuri cu hidrogen, în vederea vizualizării ofertelor depuse.

Singura societate care a depus documentația este Asocierea Siemens Mobility formată din Siemens Mobility SRL, Siemens Mobility GmbH și Siemens Mobility Austria GmbH, potrivit unei postări pe Facebook a ARF. Valoarea achiziției este cuprinsă între 1.596.354.562 lei (fără TVA) și 2.468.146.243 lei (fără TVA), în funcție de durata serviciilor conexe contractului – 15, respectiv 30 de ani, iar durata contractului va fi de 225 de luni.

Pe ce trasee vor circula primele trenuri cu hidrogen din România

Potrivit sursei citate, cele 12 automotoare vor fi utilizate pentru rutele aflate sub contracte de servicii publice, pe liniile neelectrificate București – Pitești, cu extindere până la Piatra Olt – Craiova, București – Aeroportul Henri Coandă, București – Târgoviște, București – Pitești – Curtea de Argeș, contracte atribuite unor operatori de transport feroviar, în conformitate cu prevederile Regulamentului 1370/2007/CE cu modificările ulterioare și potrivit legislației din România.

Finanţarea proiectului este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 – Transport durabil“ și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, explică ARF.

Ulterior deschiderii ofertei, comisia va începe evaluarea acesteia, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cerințele Caietului de Sarcini.

Mai avem finanțarea asigurată?

Întrebarea care se pune acum estuna singură: mai avem finanțarea asigurată? ARF susține că finanţarea proiectului privind achiziția primelor trenuri cu hidrogen din România este asigurată prin PNRR și de la bugetul de stat. Anul trecut însă, premierul Marcel Ciolacu susținea că cele „360 de milioane de euro pentru trenurile cu hidrogen“ vor fi transferate pentru a cofinanța autostrăzi, pentru că nu există trenuri cu hidrogen care să fie cumpărate.

Un gigant mondial vrea să aducă primele trenuri cu hidrogen în România

„Vom avea o renegociere pentru proiectul cu trenurile cu hidrogen. Ați văzut vreunul în Europa, în lume, vreun tren cu hidrogen? A ținut Grindeanu (ministrul Transporturilor – n.r.) licitația de trei ori. Nu s-a prezentat nimeni. Normal că acum domnul ministru Câciu (Adrian Câciu – ministrul Fondurilor Europene la acea vreme – n.r.) a cerut ca acei bani, 360 milioane de euro pentru trenurile cu hydrogen, să îi prindă pentru cofinanțări la autostrăzi. Lucrăm cu materialul clientului“, spunea, în august 2024, Marcel Ciolacu, după o întâlnire cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Cum funcționează trenurile cu hidrogen

Licitația pentru 12 trenuri cu hidrogen a fost anulată anterior în trei rânduri, pentru că ARF nu primise nicio ofertă de la producători sau pentru că oferta depusă era neconformă. Tehnologia trenurilor cu hidrogen este una relativ nouă în Europa, doar câteva țări precum Italia, Germania sau Franța având câteva rute pe care circulă aceste rame.

Trenurile pe hidrogen sunt indicate pentru liniile regionale mici, unde costul tranziției la energia electrică este prea mare, în comparație cu rentabilitatea legăturii. Practic, se amestecă hidrogenul de la bord cu oxigenul din aerul înconjurător, folosind o celulă de combustie. Aceasta produce energia electrică necesară pentru a acționa trenul.

Citește și: Au început reparațiile la podul feroviar care a stat închis 33 de ani!