Un îndulcitor obișnuit, care dublează riscul de atac de cord

Publicat: 21 iul. 2024, 06:12, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un îndulcitor obișnuit, care dublează riscul de atac de cord
îndulcitori xilitol atac de cord accident vascular cerebral

Un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii a fost asociat cu dublarea riscului de atac de cord, accident vascular cerebral și deces  în cazul persoanelor care îl consumă frecvent.

Îndulcitorul cu pricina este numit xilitol și este folosit în multe alimente cu conținut redus de zahăr și în unele produse de consum, cum ar fi guma și pasta de dinți, transmite CNN.

Dr. Stanley Hazen, director al Centrului de Diagnostic și Prevenire Cardiovasculară la Cleveland Clinic  Lerner Research Institute, autorul principal al studiului, spune că la voluntarii sănătoși, care au consumat o băutură cu acest îndulcitor, s-a observat o creștere de o mie de ori a nivelului de xilitol.

Or, când este folosit zahărul, nivelul glucozei poate crește cu 10% sau 20% , dar nu de o mie de ori, așa cum s-a înregistrat la xilitol, explică dr. Hazen.

„Oamenii nu au experimentat niveluri atât de ridicate de xilitol decât în ​​ultimele două decenii, când au început să ingereze alimente procesate complet artificiale și înlocuiori cu zahăr”, a adăugat el.

În 2023,  cercetătorii obțineau rezultate legate de un alt îndulcitor cu conținut scăzut de calorii, numit eritritol.

Eritritolul este un înlocuitor al zahărului care are 70% din dulceața acestuia, însă numai 6% calorii. De exemplu, în comparație cu zahărul de masă, care are 4 calorii pe gram, xilitolul (un alt alcool zaharat) are 2,4 calorii pe gram, iar eritritolul are 0,24 calorii pe gram.

Cercetările de laborator au evidențiat că ambii îndulcitori pot favoriza coagularea trombocitelor din sânge. Cheagurile se pot rupe și pot ajunge la inimă, declanșând un atac de cord, sau la creier, provocând un accident vascular cerebral.

Modificări la nivelul trombocitelor au fost observate chiar și în cazul în care o persoană a consumat o cantitate modestă de băutură îndulcită cu xilitol, precizează dr. Matthew Tomey, cardiolog la Mount Sinai Fuster Heart, care nu a fost implicat în studiu.

Carla Saunders, președintele Consiliului de Control al Caloriilor, o asociație din industrie, a declarat pentru CNN că rezultatele studiului „sunt contrare deceniilor de dovezi științifice care susțin siguranța și eficacitatea îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi xilitolul, de către agențiile globale de sănătate și de reglementare. Aceste cercetări fac un  deserviciu celor care se bazează pe îndulcitori alternativi ca instrument pentru a-și îmbunătăți sănătatea”.

Xilitolul este  folosit în gumă fără zahăr, pastă de dinți, apă de gură, sirop de tuse și vitamine masticabile. Se adaugă frecvent în cantități mai mari în bomboane, produse de patiserie, prăjituri, sosuri pentru grătar, ketchup, unt de arahide, budinci, siropuri etc..

Xilitolul  se găsește în mod natural în conopidă, vinetele, salată verde, ciuperci, spanac, prune, zmeură și căpșuni. Cu toate acestea, cantitatea de xilitol din surse naturale este foarte mică, spune dr. Hazen.

Cercetările au arătat că unii îndulcitori artificiali pot crea o reacție în sistemul metabolic, determinând  la nivelul organismului o reacție de ”așteptare”  de  mai multe calorii, făcând astfel pierderea în greutate mai dificilă.

De altfel, încă din 2023, Organizația Mondială a Sănătății recomanda evitarea îndulcitorilor artificiali pentru pierderea în greutate și a cerut cercetări suplimentare privind efectul toxic pe termen lung al acestor substanțe cu aport scăzut de calorii.