Un ingredient simplu, dar eficace contra depresiei sezoniere
Un ingredient foarte bogat în magneziu și alte elemente nutritive valoroase combate depresia sezonieră și oboseala specifică sfârșitului de an și, totodată, menține tenul catifelat.
Ingredientul se numește tărâțe de orez, folosit în mod tradițional în Asia. Tărâțele sunt de fapt învelișul bobului de orez, partea cea mai hrănitoare, deoarece conține 60% din elementele nutritive ale orezului.
Astfel, tărâțele de orez conțin:
- Magneziu. Este unul dintre cele mai bogate alimente în magneziu : 780 mg la 100g de tărâțe de orez;
- Proteine: 12 până la 16 grame de proteine/100 g tărâțe;
- Tocotrienoli, acid ferulic și vitaminele A și E, antioxidanți extrem de valoroși;
- Vitamina B6: ”Tărâțele de orez au un profil unic, deoarece sunt bogate în diferiți nutrienți și compuși fitochimici. De exemplu: o porție de 5 g/zi acoperă 100 până la 300% din aportul zilnic de vitamina B6”, spun cercetătorii de la Universitatea Montpellier-Avignon în revista Nutrition&Microbes în 2022.
Tărâțele de orez ajută digestia, combat constipația, reglează nivelul colesterolului. Ele pot fi presărate în diferit salate, adăugate în smoothie-uri, prăjituri sau iaurturi.
Considerate ca fiind un veritabil depozit de magneziu, aceste tărâțe sunt indicate mai ales în această perioadă persoanelor stresate, obosite și predispuse la depresie sezonieră.
Efect anti-aging
Să învățăm de la japoneze care au o tradiție bogată în folosirea tărâțelor de orez pentru menținerea strălucirii și tinereții pielii, în special a tenului. Tărâțele de orez contribuie la o bună hidratare a pielii și datorită vitaminelor A și E, asigură protecția împotriva stresului oxidativ. Tot datorită acestor vitamine, tărâțele de orez sunt folosite în creme antirid sau pentru acțiunea de exfoliere ușoară, îndepărtând celulele moarte. Cu o lingură de tărâțe de orez, ușor umezite, se masează cu grijă tenul, după care se aplică o cremă hidratantă. Se recomandă înainte de a merge la culcare.