Un institut al SRI, contracte cu dedicație pentru regia SRI
Circulația apei în natură se potrivește foarte bine Serviciului Român de Informații. Structuri din cadrul instituției acordă contracte altor structuri, astfel banii rămân în interiorul Serviciului.
Institutul pentru Tehnologii Avansate (ITA) a cumpărat în ultimii ani licențe flux Milestone, camere video digitale sau alte echipamente video de la Regia Rasirom, în cadrul unor licitații unde singurul ofertant a fost respectiva regie. N-ar fi nimic de spus dacă ITA și Rasirom n-a fi în subordinea Serviciului Român de Informații.
ITA este o unitate militară în domeniul dezvoltării tehnologice, care derulează proiecte de dezvoltare software, Big Data, criptologie, comunicații, proiectare și prototipare electronică, inteligență artificială, centre de comandă, analize forensic.
Regia Autonomă “Rasirom” are ca obiect principal de activitate proiectarea, producţia şi instalarea sistemelor de supraveghere, pază şi alarmare, de protecţie fizică şi electronică a obiectivelor aparţinând instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale şi altor beneficiari, a reţelelor de comunicaţii voce-date şi a sistemelor de dispecerizare şi monitorizare a informaţiilor, realizarea de produse software, prelucrarea informatizată a datelor, lucrări de construcţii montaj şi instalaţii, expertizare şi consultanţă.
Sumele ar putea să nu pară foarte mari, însă modul cum cele două structuri din cadrul SRI își împart contractele ne face să atragem atenția aici.
Rasiom a încasat 1,7 milioane pentru furnizare de licențe flux Milestone de la ITA. A fost singura participantă la licitație. În urma unei altei licitații a încasat 1,3 milioane de lei pentru furnizarea de camere video digitale. Niciun alt furnizor de așa ceva nu s-a căznit să vină cu ofertele sale, lăsănd, astfel, Rasirom, în pole position, ca singur participant.
Cu o altă ocazie, a livrat echipamente tehnice de calitate, pentru 2,6 milioane de lei de la ITA, ca și cum ar deține monopolul a unor astfel de produse.
Regia SRI, abonată la contractele SRI-ului
O asociere de firme a câștigat un contract de 133,6 milioane de lei în urma unei licitații organizată de către Serviciul Român de Informații pentru furnizarea unui sistem interoperabil de centre regionale de intervenție multi-risc (operaționalizare centre multi-risc). La licitație nu s-a mai prezentat nimeni. Partea interesantă este că asocierea a avut drept lider Regia Autonomă Rasirom, entitate aflată în subordinea… SRI. Ca să fie credibilă operațiunea, în asociere s-au mai băgat Vodafone România si Datanet Systems, o companie cu capital slovac.
După această operațiune, care constituie culmea contractelor acordate cu dedicație, afacerile Rasirom au crescut cu 28%. Unul dintre partenerii regiei SRI nu este printre cei despre care poți spune că a fost ușă de biserică. Vodafone România a fost sancționată cu 28,3 milioane de euro de către Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă după ce s-a demonstrat că a restricționat accesul la rețea al societății NetMaster în 2011.
Cât privește Datanet Systems, aceasta este o societate bine înfiptă în contractele cu insituțiile statului român, precum: BNR, STS, Ministerul Finanțelor, Universitatea București, Politehnica București, Romatsa, Nuclearelectrica etc.
Datanet Systems a mai înhățat un contract uriaș de la SRI, de 122,9 milioane de lei, pentru furnizarea de echipamente hardware și software, în tandem cu S & T România. Întâmplător sau nu, la licitație a mai fost o sigură ofertă, care nu a fost admisă.
SRI consumă doar curent ieftin
Hidroelectrica, producătorul de curent ieftin, a primit din senin două contracte care însumează 95,4 milioane de lei de la SRI pentru furnizarea de curent. A avut loc o licitație de formă de care nimeni n-a știut, fiind organizată o singură ofertă, către Hidroelectrica. Motivul? Extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevazute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă.
Contract cu dedicație pentru Romgaz
Extrema urgență a fost invocată și în cazul achiziției de gaze naturale. Cel mai convenabil furnizor a fost Romgaz, companie de stat. Ca și în cazul Hidroelectrica, s-a făcut o sigură ofertă care a fost și acceptată. Astfel, banul statului nu s-a risipit spre cine știe ce căi obscure. A existat însă o sigură excepție. SRI a mers pe Bursa Română de Mărfuri de unde a cumpărat o cantitate de gaz în valoare de 10 milioane de lei de la Nova Power & Gas, firma deținută de către clujenii Simion Adrian Mureșan și Teofil Ovidiu Mureșan. Nova Power & Gas este implicată în afacerea construcției reactoarelor nucleare mici de la Doicești, firma celor doi Mureșan punând în joc terenul.
Singurul venit, singurul servit
Connections Consult, firma Bogdan Liviu Florea, a avut singura ofertă valabilă la licitația pentru furnizarea de echipamente hardware și software. Suma încasată a fost de 56,4 milioane de lei.
Un contract uriaș de 659,9 milioane de lei a fost semnat cu Airbus Helicopters România. Acesta prevede furnizarea de elicoptere medii/grele multifuncționale. Au fost de fapt trei licitații la care Airbus Helicopters România a avut singura ofertă admisibilă. Pentru fiecare din cele trei licitații s-a specificat ”Furnizare a minim 3 – maxim 6 complete elicoptere medii/grele multifuncționale, după cum urmează: -minim 1- maxim 2 complete elicoptere medii/grele multifuncționale pentru uscat (intervenție antiteroristă); -minim 1- maxim 2 complete elicoptere medii/grele multifuncționale naval ((intervenție antiteroristă); -minim 1- maxim 2 complete elicoptere medii/grele multifuncționale pentru uscat (transport personal – MSU/C – Managementul situațiilor de urgență/criză)”. Airbus Helicopters România a mai câștigat un contract de 13,8 milioane de lei pentru servicii de mentenanță pentru elicopterele Dauphin.
Tot în sfera Airbus, Ghimbav, elicoptere, contracte date fără mari bătăi de cap, se încadrează și serviciile de mentenanță pentru elicopterele Puma, unde s-au organizat mai multe licitații pentru diverse loturi, toate câștigate de către societatea de stat IAR Ghimbav, pentru suma totală de 24,5 milioane de lei. La fel, banul statului a rămas la stat.