Un învățător din Craiova face naveta 100 km pe zi pentru a le preda copiilor
Pasionat de oină, pe lângă munca de învățător, Cosmin Drăghici i-a transformat pe copiii din satul izolat Giurgița, județul Dolj, în multipli campioni naționali la oină. Datorită inițiativei sale, copiii de acolo nu doar că se bucură mai mult de școală, dar au reușit, datorită oinei, să viziteze țara.
Unii învățători și profesori din această țară nu numai că nu se plâng de salariile mici și condițiile de muncă pe care le au, dar fac rai din ce au, acolo unde destinul i-a trimis. Cosmin Drăghici (42 de ani) face de 8 ani naveta, câte 100 de km pe zi, de la Craiova la Giurgița, un sat foarte izolat, din dragoste pentru copii. Fiu de profesori într-un sat din Mehedinți, Cosmin a devenit la rândul său învățător. După ce a absolvit Liceul pedagogic și Facultatea de Litere, ar fi putut alege să devină profesor de limba română. Însă, după cum spune chiar el „mi-e drag de cei mici, mă simt foarte bine cu ei și am răbdarea necesară să lucrez cu ei”. Și a ales, astfel, să predea într-o comunitate izolată și vulnerabilă, cu serioase probleme legate de abandonul școlar și dezvoltarea socio-emoțională a copiilor ai căror părinți au fost nevoiți să plece la muncă în străinătate.
De când a ajuns la Giurgița, Cosmin Drăghici a făcut minuni în comunitate și pentru copii. A ales ca, pe lângă orele petrecute ca învățător, să rămână zilnic în plus și să-i învețe pe copii oina. Echipa lui e azi multiplă campioană națională și a reușit astfel să aducă prima medalie de aur la o olimpiadă națională pentru școala din Giurgița.
Oina, o șansă pentru copiii fără șanse
„Tatăl meu, profesor de sport, mi-a insuflat dragostea pentru oină, iar atunci când am ajuns la catedră, mi-am amintit de ceea ce mă făcea atât de fericit în copilărie”, povestește învățătorul cu har din Giurgița. El și-a dorit ca și copiii de acolo să simtă asta și a făcut o echipă de oină. Însă, motivul pentru care s-a implicat în această activitate a fost unul mult mai important, pe lângă pasiunea sa, acela de a le da celor mici șansa să se bucure de școală și de a-și descoperi potențialul. În special pentru cei care se integrau mai greu. „Trebuie să vă spun că în echipă am mai rar copii cu rezultate școlare bune, adesea am copii cu rezultate școlare mai puțin bune, care obișnuiau să fie stingheri la școală. Faptul că au reușit prin oină să arate că sunt buni la ceva, le-a dat încredere și statutul lor s-a schimbat. De asta încurajez și vorbesc adesea cu colegii mei să găsim modalități să-i implicăm pe copii în diverse activități pentru că doar așa își pot atinge potențialul. Pot învăța să aibă încredere în ei și toate celelalte rezultate se schimbă și ele. E bine ca într-o școală să fie diverse activități”, precizează Cosmin Drăghici.
Datorită învățătorului și sportului pe care îl practică, elevii din Giurgița au vizitat întreaga țară
Învățătorul din Giurgița a înființat un club sportiv, „Hoina Craiova”, pentru a putea intra ulterior și în competiții. Au început cu antrenamente, cu participări la competiții școlare, la olimpiade unde au obținut rezultate foarte bune, iar anul trecut au devenit campioni naționali. „A fost prima medalie de aur la o olimpiadă obținută de școala din Giurgița. Copiii cu care lucrez azi sunt multipli campioni naționali, de vreo 2-3 ani au devenit cea mai bună echipă de juniori din țară”, spune Cosmin cu mândrie. În plus, prin această activitate, el a deschis alt orizont copiilor, acela de a ieși din micuța comunitate și de a descoperi țara, trăind experiențe care în urmă cu câțiva ani nu ar fi fost la fel de posibile. „Marele câștig al copiilor este că văd țara. Acum vreo 5 ani, când am fost prima dată la mare cu ei, niciunul dintre ei nu fusese vreodată la mare. Copiii sunt înnebuniți acum.”