Un jucător de top din România prospectează piața în țara cu două recolte de porumb pe an
O companie românească, producător și distribuitor de inputuri pentru agricultură, prospectează piața din Angola, unde îngrășămintele chimice sunt nu doar scumpe, ci și greu de procurat.
Aceasta este a doua piață africană vizată de români, după Congo, unde firma este prezentată deja.
Octavian Petrescu, directorul executiv Rodbun, un jucător important din agribusiness-ul românesc, a rămas impresionat de tehnologia folosită de agricultorii din Angola, unde porumbul se seamănă de două ori pe an, datorită climei favorabile, în condițiile în care temperatura medie anuală este de peste 20 de grade. De altfel, porumbul este și principala cultură în această țară, cu suprafețe de peste 2 milioane de hectare.
“Este o surpriză uriașă pentru mine, pentru că nu mă așteptam să văd în deșertul ăsta o asemenea cultură de porumb. Asta fac irigațiile. Se irigă la pivot. Lanul e foarte curat, arată verde. Am fost impresionat de ce am văzut. O parte din porumbul semănat la începutul anului a ajuns la o umiditate de 24-25%. În iulie vor pregăti terenul și se vor apuce iar de semănat. Singura problemă pe care mi-au spus-o era legată de îngrășăminte, adică este și greu de procurat și sunt și foarte scumpe”, a declarat Octavian Petrescu, potrivit Agrointel.
Managerul român a povestit și cum se implică statul în agricultură în Angola.„”Am văzut un model de agricultură din Angola. Au și o capacitate de preluare, depozitare, un FNC. Au și o crescătorie de pui. Toată marfa merge într-un centru logistic al zonei, se procesează și se folosește în furajare sau se vinde ca marfă consum. Au și o fermă de vaci și în toată zona asta. Statul este acționarul principal. A făcut și o companie care a intrat într-un parteneriat public-privat cu o companie specializată în semințe din Portugalia și modelul ăsta de business dă valoare zonei. Statul a construit și centrul logistic cu capacitățile de procesare, iar compania privată vine cu know-how-ul și manageriază tot acest business”, a mai arătat Petrescu.
În 2021, Rodbun Grup SA a avut o cifră de afaceri netă de 639,2 milioane lei și un profit net de 48 milioane lei la un număr de 208 angajați.