Un judecător din India șochează opinia publică. El spune că o tânără violată este vinovată că a fost violată, pentru că a purtat haine provocatoare sexual!
CNN transmite un fapt – căci e fapt, nu speculație – din Kerala, India. O femeie a făcut plângere că a fost hărțuită și agresată sexual, adică violată, de un bărbat în vârstă de 74 de ani, cu un handicap.
Decizia judecătorului de la Tribunalul de Stat Kerala a băgat opinia publică în fibrilații și a determinat-o, pe ea, pe opinia publică, să iasă în stradă, la proteste! Căci, magistratul nu ia în calcul plângerea femeii, eliberează bărbatul pe cauțiune și dă pronosticul: „femeia purta haine provocatoare sexual”, așa că nu e de luat în calcul plângerea acesteia.
În același document, judecătorul dictează și grefierul notează: „este imposibil de crezut că bărbatul cu handicap ar putea să ia cu forța o femeie și să pună presiune pe sânul și pe corpul ei”. Decizia a stârnit indignare în India, unde vorbim despre o discriminare masivă și continuă a femeilor.
Și unde lipsa de asistență juridică e notorie. Președintele Comisiei pentru femei din Delhi, Swati Maliwal, a condamnat decizia judecătorului districtual și a îndemnat Înalta Curte din Kerala să ia în considerare cazul. „Când se va schimba mentalitatea care dă vina pe victimele abuzului sexual?” – a postat pe Twitter președintele mai sus numit, adăugând: „Ce înseamnă o rochie provocatoare? Sari, blugi sau avem de-a face cu o mentalitate patriarhală?”
Din păcate, India este una dintre țările în care agresiunile sexuale împotriva femeilor sunt larg răspândite. Iar justiția nu doar că nu face nimic, când există plângeri, dar le găsește întotdeauna vinovate pe femeile violate. În 2017, un judecător de la Înalta Curte din Delhi a declarat că un bărbat merită „beneficiul îndoielii” și a fost a achitat de viol, adăugând că un „nu” slab din partea femeii poate, de fapt, să însemne un da!
Într-un alt caz, din ianuarie 2021, un judecător de la Înalta Curte Bombay a constatat că un bărbat de 39 de ani nu era vinovat de agresarea sexuală a unei fete de 12 ani. Pentru că în timpul contactului sexual el nu și-a scos hainele, nu le-a scos nici pe-ale fetei și nu a avut loc contact direct „piele la piele”! „Având în vedere caracterul riguros al pedepsei prevăzute pentru infracțiune, în hotărârea acestei instanțe sunt necesare probe mai severe și acuzații grave”, a spus acel judecător.
Cum am zis mai sus, mai multe persoane, în cazul relatat, au ieșit la proteste. Însă, după cum spunea un mucalit al scenei românești de teatru: și cu asta ce-am făcut?