Un medicament anti HIV injectabil, ”Descoperirea anului 2024”

Publicat: 15 dec. 2024, 08:22, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un medicament anti HIV injectabil, ”Descoperirea anului 2024”

Un medicament inovator care, potrivit studiilor, are o eficacitate de aproape 100% în lupta cu HIV/SIDA, este declarat de revista Science ”Descoperirea anului 2024”.

Este vorba despre medicamentul lenacapavir.

Un amplu studiu privind eficacitatea, realizat pe fete și femei tinere africane, arata în luna iunie că injecțiile cu un nou medicament reduce infecțiile cu HIV la zero. Este o eficacitate uimitoare de 100%. Orice îndoială cu privire la această descoperire s-a năruit trei luni mai târziu, când un sudiu similar, realizat pe patru continente, a raportat o eficacitate de 99,9% la persoanele de ambele sexe care fac sex cu bărbați. Mulți cercetători în domeniul HIV/SIDA speră acum că medicamentul lenacapavir va reduce în mod categoric ratele infecției la nivel global, atunci când va fi folosit ca profilaxie pre-expunere (PrEP).

”Are potențialul, dacă o putem face corect …”, spune Linda-Gail Bekker, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Cape Town, care a condus unul dintre cele două studii de eficacitate pentru producătorul de medicamente Gilead Sciences.

Mod de administrare

Lenacapavir se administrează injectabil la șase luni și asigură protecția în fața acestui virus.  Medicamentele folosite în prezent profilactic pre-expunere HIV – cum este Truvada – sunt sub formă de pastile, administrate zilnic.

Gilead, compania producătoare, intenționează că lanseze teste pentru a folosi o singură injecție cu acest medicament care să poată proteja timp de un an.

Dar acesta nu este singurul argument pentru care lenacapavirul este  declarat ”Descoperirea anului 2024”.

Succesul inovator al medicamentului ca PrEP a izvorât dintr-un avans al cercetării de bază: o nouă înțelegere a structurii și funcției proteinei capsidei HIV, pe care lenacapavirul o vizează. Multe alte virusuri au propriile proteine ​​de capside, care formează un strat în jurul materialului lor genetic, astfel încât succesul acestui medicament oferă perspectiva incitantă că inhibitori similari de capside ar putea lupta cu alte boli virale.

Dezvoltarea acestui medicament reprezintă un progres în domeniul prevenţiei HIV similar celui al dezvoltării primelor medicamente antiretrovirale, a declarat redactorul-şef al revistei Science, Holden Thorp.

În Uniunea EUropeană, medicamentul este folosit ca tratament în cazul pacienților deja infectați.

Potrivit programului UNAIDS (Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV şi SIDA), la nivel global, circa 40 de milioane de persoane  sunt infectate cu virusul HIV, majoritatea în Africa Subsahariană.