Un medicament cu efecte pozitive în zece tipuri de cancer a fost autorizat de FDA

Publicat: 15 ian. 2024, 11:55, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un medicament cu efecte pozitive în zece tipuri de cancer a fost autorizat de FDA
foto: DOC.RO

Administrația pentru Medicamente și Alimente (FDA) a autorizat folosirea imunoterapiei cu Keytruda, în combinație cu chimio-radioterapia, în tratamentul pacientelor diagnosticate recent cu un cancer avansat al colului uterin, transmite Reuters.

Merck, compania producătoarea, a declarat că Keytruda plus chimio-radioterapia reprezintă prima combinație de imunoterapie pe bază de anti-PD-1 aprobată în SUA ca tratament pentru pacientele cu un anumit tip de cancer al colului uterin.

Aprobarea FDA s-a bazat pe rezultatele unui studiu efectuat pe 1.060 de paciente. Potrivit Merck, studiul a evidențiat că prin această combinație riscul de evoluție a cancerului sau de deces scade cu 41%, comparativ cu administrarea doar a chimio-radioterapiei.

FDA  a aprobat această combinație pentru pacientele diagnosticate cu cancer al colului uterin care nu au avut intervenții chirurgicale, nu au făcut radioterapie sau terapie sistemică.

Eficacitate

Dar medicamentul Keytruda este asociat cu efecte pozitive în tratamentul și a altor tipuri de cancer.

Într-un articol din 2019, Raportul de gardă enumera câteva din aceste tipuri de cancer în care medicamentul și-a dovedit eficacitatea: cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC), melanomul avansat, limfom Hodgkin clasic recidivant sau refractar, carcinomul urotelial, cancerul cu celule scuamoase al capului și gâtului, carcinomul renal etc.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer, la femei.

Acest cancer apare atunci când celulele din colul uterin se modifică, reușind să afecteze țesuturile mai profunde ale colului uterin și să se răspândească în alte părți ale corpului (metastază), adesea la plămâni, ficat, vezică, vagin și rect. Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt provocate de infecția cu virusul papilomului uman (HPV).