Un miliard de lei vechi factura la energie la un hotel de-al lui Mandachi
Ștefan Mandachi, patronul lanțului de restaurante Spartan, cunoscut, mai degrabă, cititorilor ca patronul cu autostrada, cel care a inițiat campania „șîeu”, pe vremea guvernării PSD – campanie care l-a făcut un personaj controversat, căci unii l-au îndrăgit pentru ce făcea, alții l-au blamat – e supărat pe autoritățile care ne conduc.
El a scris pe o rețea de socializare despre facturile pe care le-a primit pentru un restaurant și un hotel de-ale sale: „Ca să vă faceți o idee ce colaps va crea (a creat deja) Guvernul în industria Horeca (și nu numai), după doi ani de restricții dure… Nu ne plângem, doar arătăm cifrele din facturile primite-n poștă: pt. un restaurant de 90 MP, factura la curent pentru luna ianuarie a fost de 17.000 lei, iar pentru un restaurant minuscul, de 33 MP într-un container, factura pentru o lună la curent a fost de 9020 lei. Asta doar curent, fără apă, fără gaz. La un hotel de 90 camere, curent 28.200 lei, gaz 70.500 lei. Exact! 1 miliard pe LUNĂ! Faceți orice business plan vreți și calculați “profitul”.”
Ștefan Mandachi este absolvent de drept, dar nu mai profesează, pentru că s-a dedicat afacerilor. El mai este iubitor de animale și ajutător de oameni. În pandemie, a fost și este, încă, unul dintre puținii care au oferit hrană caldă în spitale, dar și în autogara din Suceava, celor mai nevoiași dintre semenii noștri.
Mandachi este și realizatorul unui film documentar, „30 de ani și 15 minute”, care a fost trei săptămâni în trend pe Netflix. De asemenea, el mai este omul care aduce apa. Sau, cum spun cei care o primesc, aduce viață. Odată cu apa din fântâni, Mandachi aduce viață. În satele din Africa, unde problema apei potabile – sigur, sunt mult mai multe probleme acolo, dar vorbim despre apă acum – este una acută și stringentă.
Antreprenorul a pornit cu gândul să construiască în memoria mamei sale trei fântâni în Africa. Dar a ajuns la 107, făcute în zece țări de pe acest continent. O fântână ajută peste 800 de familii, adică în jur de 5000 de suflete.
În acest proiect, apă pentru Africa, să-i zicem, omul de afaceri este ajutat de pastorul Mihai Brașov, care a adoptat cinci copii din Africa și a deschis școli pentru alte zeci de copii. Dar și de alți oameni care, impresionați de condițiile mizere și de lipsa apei în țările Africii, vor să facă o faptă bună și să ajute oamenii de acolo.