16:16, 29.10.2024 • Dezvăluiri
Un ministru crede că angajații ar trebui să renunțe la anumite sporuri; care sunt acestea
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, consideră că anumite sporuri ar trebui desființate. Este vorba despre sporurile de antenă, la care ar trebui, spune el, să renunțe și angajații, dar și demnitarii.
Cseke Attila califică statul ca fiind unul neperformant în relaţia cu cetăţeanul.
„Cetăţeanul nu se simte respectat de autorităţile statului şi evident că aici măsurile de eficientizare trebuie să apară. E foarte important ca aceste măsuri să aibă un temei şi o analiză temeinică”, a declarat ministrul la Digi24 TV.
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri o serie de concedieri la instituția pe care o conduce. Întrebat despre acest lucru, Cseke Attila spune că primul spor care ar trebui eliminat este cel de antenă. Referitor la restructurări la ministere, precum și la cel pe care îl conduce, el spune că acestea trebuie făcute după o analiză foarte atentă.
„Legat de sporul de antenă, cred că noi, cu toţii, inclusiv angajaţii şi demnitarii, ar trebui să încercăm să scăpăm de acest spor de antenă. În ce sens, ca să nu mai avem un asemenea fenomen”, a subliniat Cseke Attila.
El motivează că un spor de 15% la salariu nu rezolvă problema de fond.
„Eu cred că sporul de 15% nu rezolvă rezonanţa magnetică dacă există pe clădire, dacă sunt antene ş.a.m.d. Cred că logic ar fi ca să încercăm să rezolvăm cauza, pentru că 15% la salariu nu va rezolva. Dar dacă într-adevăr avem o chestiune, o problemă, dacă vreţi, de sănătate, cu existenţa antenei, cred că ar trebui să încercăm cu toţii, şi angajaţii, să se lupte pentru acest lucru, ca să nu trebuiască să primească spor de antenă, ca să nu mai avem măsurători care ne ies, în sensul că sunt probleme cu acea clădire. Eu cred că pentru sănătatea tuturor şi ca şi abordare logică ar fi mult mai mult mai adecvată o asemenea abordare, pentru că 15% nu va rezolva rezonanţa magnetică, dacă există, dar aici întotdeauna se aduc expertize care arată acest lucru ş.a.m.d. Asta e o altă discuţie”, a explicat Cseke Attila.
Cel mai important este, conchide el, să existe o lege echitabilă și echilibrată a salarizării.
Noua lege a salarizării ar trebui să se bazeze nu numai pe sporuri şi pe salarizarea în administraţia publică centrală şi locală, ci și pe criterii de performanţă.
Ministrul atrage atenția că sunt diferenţe de salarizare în interiorul acelorași instituții de stat.
„Chiar în interiorul Ministerului Dezvoltării, avem pe aceeaşi funcţie publică diferenţă de salarizare. Şi nu este în regulă, pentru că, evident, unii se uită la alţii, nu mai spun de diferenţe de salarizare de la o instituţie la alta. Sporurile care sunt întemeiate, din punctul meu de vedere, la Ministerul Dezvoltării, respectiv şi la alte ministere care lucrează cu fonduri europene, sunt cele legate de gestionarea fondurilor europene. Dacă ai rezultat, sigur şi aici trebuie mers pe performanţă”, a precizat Cseke Attila.