Un nou antibiotic capabil să distrugă bacteriile rezistente
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au anunțat crearea unui nou antibiotic eficace în combaterea bacteriilor rezistente la medicamente.
În studiile de laborator, cresomicina, numele noului antibiotic, a demonstrat că poate ucide bacterii rezistente la medicamente, agenții patogeni extrem de periculoși ca, de exemplu, Staphylococcus auresus și a Pseudomonas aeruginosa.
Se știe că Staphylococcus aureus (stafiloculul auriu) este unul dintre cei mai periculoși agenți patogeni și cauza multor infecții bacteriene severe. Despre Pseudomonas aeruginosa știm că este una dintre bacteriile cele mai implicate în infecțiile nosocomiale (infecții asociate cu asistența medicală).
Profesorul Andrew Myers, profesor la Universitatea Harvard, autorul studiului, precizează într-un comunicat: ”Chiar dacă nu știm dacă cresomicina și medicamente ca aceasta sunt sigure și eficiente în cazul omului, rezultatele noastre indică că au o acțiune inhibitoare semnificativă contra unei game largi de tulpini bacteriene patogene , cauza decesului a peste un milion de persoane anual, în comparație cu antibioticele aprobate.
Salvarea a milioane de vieți
Studiul privind noua moleculă, care se bazează pe o abordare nouă a terapiei cu antibiotice, este publicat în revista Science.
Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, anual, peste 2,8 milioane de infecții rezistente la antimicrobiene.
La nivel mondial, aceste infecții, au provocat aproximativ 1,27 milioane de decese și au fost asociate cu aproape 5 milioane de decese suplimentare, în 2019.