Un nou drog, mai puternic ca fentanilul, produce un ”val” de decese

Publicat: 26 iun. 2024, 18:51, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Un nou drog, mai puternic ca fentanilul, produce un ”val” de decese
ONU fentanil nitazeni val de decese

Un nou grup de droguri sintetice, potențial mai puternice decât devastatorul fentanil, este în curs de dezvoltare, potrivit Națiunilor Unite (ONU).

ONU indică un „val” de decese legate de aceste substanțe, potrivit unui raport publicat miercuri.

Aceste substanțe se numesc nitazeni și sunt de 500 de ori mai puternice comparativ cu morfina. Sunt droguri care „au apărut recent în țările cu venituri mari, provocând o creștere a deceselor prin supradoză, scrie Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă (UNODC).

În timpul unui briefing de presă, experta Angela Me a subliniat „expansiunea acestor opiacee foarte puternice”. Venind în principal din China, au fost identificate în Statele Unite și Canada, precum și în Marea Britanie, Belgia, Estonia, Letonia și Slovenia.

Trafic global 

„Este cea mai mare amenințare în prezent”, comentează expertul, evocând o legătură probabilă cu „situația din Afganistan”. Cel mai mare producător din lume până la interzicerea cultivării macului de către Liderul Suprem al Talibanilor în aprilie 2022, această țară a cunoscut o scădere a producției de opiu anul trecut, înregistrând o reducere de 74% la nivel mondial. Cu toate acestea, UNODC se teme că „utilizatorii de heroină apelează la opioide sintetice, care prezintă riscuri grave pentru sănătate”, precum fentanil, tratamente de substituție a opiaceelor (metadonă, subutex) și acum nitazeni. Aceste substanțe, care sunt mai ieftine și mai ușor de produs comparativ cu heroina, sunt ”deosebit de îngrijorătoare”.

Cocaină și canabis

ONU avertizează și asupra ”creșterii continue” a consumului de cocaină, a cărei aprovizionare a atins niveluri ”record” în 2022, cu peste 2.700 de tone  sau cu 20% mai mult față de anul anterior.  Cocaina este din ce în ce mai populară în Europa și Statele Unite, dar și pe piețele emergente, precum Africa sau Asia.

La nivel global, aproape 292 de milioane de oameni au consumat droguri în 2022, o cifră în creștere cu 20% într-un deceniu.

Canabisul rămâne de departe cel mai utilizat drog, conform ONU.