Un nou factor de risc al cancerului pulmonar!

Publicat: 16 mart. 2025, 19:40, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un nou factor de risc al cancerului pulmonar!

În timp ce fumatul și poluarea sunt principali factori de risc ai cancerului pulmonar, cercetătorii cer ca și dieta să fie luată în considerare în apariția acestei boli.

Principalii factori de risc în majoritatea cazurilor de cancer pulmonar sunt fumatul, urmat de calitatea aerului și prezența azbestului. Cu toate acestea, mai nou, cercetătorii americani atrag atenția că și dieta ar putea juca un rol în apariția acestei forme de cancer.

Cercetătorii de la Markey Cancer Center din cadrul Universității din Kentucky, Statele Unite, cred că o dietă dezechilibrată crește riscul apariției acestui cancer. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature Metabolism.

Pentru a obține aceste rezultate, cercetătorii s-au concentrat pe acumularea de glicogen. „Această moleculă de rezervă, compusă din glucoză (un zahăr simplu) se acumulează la un nivel ridicat în diverse forme de cancer și alte boli, explică cercetătorii americani. După o serie de analize, autorii acestui studiu au constatat că, în cazul persoanelor afectate de cancerul pulmonar, cu cât  celulele ”conțin mai mult glicogen, cu atât creșterea tumorală este mai mare și mai semnificativă”.

În cadrul cercetătorii lor, autorii au testat observațiilor lor pe șoareci afectați de cancer pulmonar. Atunci când șoarecii au avut un regim alimentar occidental, bogat în grăsimi și în fructoză, favorizând astfel creșterea glicogenului în sânge, tumorile pulmonare s-au mărit, se precizează în comunicatul Universității din Kentucky. Dimpotrivă, cercetătorii au remarcat că atunci când nivelul glicogenului a scăzut și creșterea tumorii s-a diminuat.

Fără tutun, dar cu o alimentație echilibrată

Autorii acestui studiu estimează că regimul alimentar de tip occidental „mărește nivelul glicogenului, cel care hrănește tumorile canceroase ale plămânului, furnizându-le elementele constitutive pentru creșterea lor”. Potrivit lui Ramon Sun, profesor asociat și director al Centrului de cercetări avansate în biomolecule spațiale la Universitatea din Florida, prezența glicogenului este un element excepțional de eficient în a estima creșterea tumorală și decesul pacienților afectați de cancerul pulmonar.

În același comunicat, profesorul Matthew Gentry, de la Universitatea din Florida, subliniază că a avea o alimentație bogată în nutrienți, un mod de viață activ și a limita consumul de alcool sunt strategii fundamentale pentru o sănătate bună pe termen lung. În plus, potrivit prof. Gentry, a avea obiceiuri alimentare corecte poate fi un mod important de a preveni cancerul pulmonar.

În prezent, cancerul pulmonar este unul dintre cele mai grave, cu o rată de supraviețuire după cinci ani, în medie, de 9% la femei și de 6% la bărbați.