Un nou focar de pestă porcină africană în Olt
Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Olt la începutul săptămânii, a transmis Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.
Focarul a fost depistat la o exploatație comercială din localitatea Ipotești, unde, în ultimii șase ani, a mai fost confirmată prezența virusului în alte două situații.
În acest sens, o întrunire a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor a decis sacrificarea tuturor animalelor din exploatație, aproximativ 24.000 de suine.
„Au fost delimitate zonele de protecție și de supraveghere din jurul focarului. La această dată, în județul Olt nu mai sunt active alte focare de pestă porcină africană la porci domestici din exploatații comerciale sau din gospodăriile populației. În continuare, se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale în scopul comercializării acestora, în principiu se menține interdicția de funcționare a târgurilor de animale vii. Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane”, a declarat purtătoarea de cuvânt a DSVSA Olt, Venera Popa.
Ultimele focare de pestă porcină africană au fost în județul Olt în gospodării țărănești. În cursul lunii iulie a fost anunțat ultimul focar, într-o gospodărie din localitatea Ștefan cel Mare. În iunie 2024 a fost confirmat un focar în localitatea Ianca, iar în luna aprilie, un focar care a dus la uciderea a 11.000 animale a apărut tot într-o fermă comercială, dar din localitatea Scornicești.
Cât despre ferma din Ipotești, aceasta s-a confruntat cu pesta porcină africană în repetate rânduri. Primul focar de pestă a apărut în ferma de Ia Ipotești în 2019, la doar câteva săptămâni de la deschiderea fermei. Pesta porcină africană a lovit din nou aici și în 2021.
Animalele îngrășate în ferma de la Ipotești sunt livrate la abatoare din țară. Evenimentul nefericit, care duce la măsuri severe în focar, vine într-un moment în care prețul cărnii de porc este destul de ridicat.
La nivelul județului nu se mai înregistra, până la apariția acestui focar, niciun alt focar de pestă porcină africană în evoluție.