Un nou medicament capabil să stopeze formarea metastazelor în cancerul de sân
Cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan din Tel Aviv au pus la punct o moleculă ce poate preveni formarea metastezelor în cancerul de sân.
Jordan Chill, coautor al studiului, a declarat într-un articol pulblicat în Today: ”Progresul nostru este foarte interesant, deoarece astăzi nu există medicamente în producție care să prevină metastazele, dar mai ales să servească la stoparea răspândirii cancerului”.
Noua moleculă a fost testată pe șoareci și a dovedit o reducere cu 90% a riscului de metastaze.
Rezultatele studiului arată că substanța activă a reușit stoparea formării de metastaze la plămâni, reducând riscul de a dezvolta tumori secundare cu 90% comparativ cu grupul de control.
Plămânii reprezintă locul din organism unde cancerul de sân formează cel mai frecvent metastaze.
Și veștile bune nu se termină aici. Echipa, care a realizat această moleculă, crede că noua moleculă ar putea fi eficace în cazul tuturor tumorilor solide.
Cercetătorii israelieni sunt preocupați acum să realizeze un medicamente sigur pentru oameni, capabil să limiteze riscul formării metastazelor. Astfel, acesta ar fi primul medicament care previne cancerele secundare.
Jordan Chill spune că ”majoritatea medicamentelor disponibile astăzi se concentrează pe reducerea tumorilor odată ce acestea se dezvoltă. Prin urmare, abordarea noastră preventivă ar putea salva mulți pacienți. Am creat vârful rachetei, acum trebuie să dezvoltăm întreaga rachetă”, a subliniat acesta.
Cel mai frecvent cancer
Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology).
Se estimează că una din nouă femei din Europa va face, la un moment dat în viață, cancer de sân, dar aceste estimări variază de la o țară la alta.
O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân. Statisticile realizate în cadrul studiilor privind cancerul la sân arată că, la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân.