Un nou nanomedicament israelian și sud-coreean care țintește direct cancerul rezistent la chimioterapie
O singură nanoparticulă asigură două funcții esențiale în lupta cu cancerul: creșterea eficacității chimioterapiei și revigorarea sistemului imunitar, transmite The Jerusalem Post.
În studiul apărut în publicația Advanced Materials, cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv demonstrează eficacitatea unui tratament contra cancerului rezistent la chimioterapie și imunoterapie. Studiul a fost condus de prof. Dan Peer, șeful Laboratorului de Nanomedicină de Precizie de la Școala de Biomedicină și Cercetare a Cancerului Shmunis, și dr. Seok-Beom Yong din Coreea de Sud.
Chimio-imunoterapia, combinație între chimioterapie și imunoterapie, este considerată cel mai avansat standard de îngrijire în diferite tipuri de cancer. Acesta este primul exemplu al unui singur medicament bazat pe o nanoparticulă încărcată cu ARN cu acțiuni foarte diferite, chiar opuse, explică prof. Peer.
Specialistul spune că studiul și-a propus să atace enzima HO1, care permite tumorilor să dezvolte rezistență la chimioterapie și să se ascundă de sistemul imunitar.
Extrem de sugestivă este comparația prof. Peer pentru a descrie lupta cu această enzimă: metodele existente, spune prof. Peer, pentru a reduce la tăcere HO1 seamănă cu folosirea unui avion de luptă contra unei furnici.
În teorie, se știe că neutralizarea enzimei HO1 este strategia optimă, dar în realitate acest concept a generat efecte secundare severe pacienților. Or, elementul de noutate constă sistemul de livrare a medicamentului bazat pe nanoparticule lipidice, care vizează celule extrem de specifice – celule canceroase – pentru chimioterapie și celule imune pentru imunoterapie.
Prof. Peer explică avantajul pe care îl oferă noul nanomedicament.
”Noul nostru medicament știe cum să țintească cu precizie celulele canceroase, să reducă la tăcere enzima și să expună tumora la chimioterapie, fără a provoca daune celulelor sănătoase din apropiere. Apoi, aceeași nanoparticulă trece la celulele T ale sistemului imunitar și le reprogramează pentru a recunoaște celulele canceroase”.