Un nou penitenciar se construiește la Buzău
Demersurile pentru construirea unui nou penitenciar în jud. Buzău prind contur pe zi ce trece. ANP a scos la licitație contractul în valoare de 175 de milioane de lei privind lucrările de construcție.
Recent, Administrația Națională a Penitenciarelor a scos la licitație în SICAP un contract de 175 de milioane lei pentru lucrări de construcție a unui penitenciar nou numit P48, cu o capacitate de 900 de locuri, în comuna Unguriu, din județul Buzău.
Penitenciarului Focșani va avea în subordine noul penitenciar de la Unguriu și se va ocupa de aspectele administrative și de execuție a proiectului.
Lucrările vor dura patru ani, cu o durată suplimentară de garanție de cel puțin cinci ani. Ofertele se deschid în 13 ianuarie 2023, departajarea lor se face în funcție de preț, experiența echipei de proiect și garanția asumată suplimentar față de cei cinci ani obligatorii din contract.
Inițiativa a început în anul 2017 prin transferul de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Justiției pentru Administrația Națională a Penitenciarelor a unor imobile. După un an, s-a făcut trecerea acestor imobile către Penitenciarul Focșani și s-a luat decizia achiziției unui studiu de fezabilitate destinat construirii unui penitenciar în comuna Unguriu.
În decembrie 2017 era aprobat Memorandumul: “Decizie privind oportunitatea finanțării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar roman printr-un proiect finanțat din fonduri externe rambursabile”.
Penitenciarul de la Unguriu, unul dintre cele mai moderne din țară
Potrivit autorităților, penitenciarul de la Unguriu va fi cel mai modern din țară, iar prin construirea acestui penitenciar ar urma sa fie create circa 1.500 de noi locuri de munca.
Construcția penitenciarului din Buzău a fost aprobată anul trecut, printr-o HG. La acel moment, în proiect mai sunt prevăzute cluburi pentru activități de reintegrare socială, săli de clasă, bibliotecă, sala de calculatoare, spații pentru activități de tip hobby, club multifuncțional care să poată fi utilizat pentru activități de reintegrare socială, o sală de spectacole cu capacitate de 100 locuri, un spațiu pentru activități, un studio radio-tv, un spațiu pentru activități sportive, dar și un întreg pavilion cu destinația de capelă, conform economedia.ro.
Totul vine în contextul în care ani la rându-i România a fost condamnată la CEDO pentru condițiile necorespunzătoare din penitenciare. În cele mai multe cazuri, pedepsele deținuților au fost substanțial reduse din cauza condițiilor proaste a penitenciarilor. Deoarece nu erau respectate standardele europene în domeniu, s-au eliberat mai mulți deținuți, unii periculoși, prin Legea recursului compensatoriu.