Un nou post în organigrama de stat: „medicul climatic”

Publicat: 14 aug. 2024, 21:54, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Mediu , ? cititori
Un nou post în organigrama de stat: „medicul climatic”
Foto: integriamedical.ro

Departamentul de Sănătate al regiunii belgiene Flandra a creat o nouă funcţie – medicul climatic. Această funcție apare în contextul problemelor create de schimbările climatice.

Medicul climatic se va ocupa de studiul impactului schimbărilor climatice asupra sănătății oamenilor și va elabora modalități de apărare a localnicilor de aceste influenţe.

Una dintre sarcinile principale ale medicului climatic va fi elaborarea unui plan care să permită regiunii să facă față efectelor căldurii. Vara în orașele mari apar așa-numitele insule de căldură (unul dintre motivele principale îl constituie numeroasele clădiri și lipsa de verdeață).

Pe teritoriul lor, temperatura aerului este semnificativ mai mare decât în ​​mediul natural. Conform cercetărilor Institutului Flamand de Cercetări Tehnologice, în medie 461 de oameni mor în regiunea Flandra din cauza căldurii verii. Potrivit prognozelor acestuia, până în 2050 numărul lor va crește de șase ori din cauza încălzirii climatice. În plus, „medicul climatic” va fi însărcinat cu dezvoltarea unor metode de combatere a potențialelor boli.

Departamentul de Sănătate flamand prezice că din cauza schimbărilor climatice oamenii vor ajunge să se confrunte mai frecvent cu mușcăturile de căpușe, alergiile la polen și apariţia unor specii exotice, cum ar fi țânțarul tigru.

Amintim că, în 2015, Uniunea Europeană s-a alăturat altor țări în semnarea Acordului de la Paris privind Clima, care cere tuturor țărilor care îl ratifică să reducă suficient emisiile de gaze cu efect de seră pentru a menține încălzirea globală în acest secol la 2 grade Celsius, comparativ cu nivelurile preindustriale din a doua jumătate al secolului al XIX-lea.