Un nou sistem informatic la CNAS, în cel mult doi ani
În cel mult doi ani, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va beneficia de un nou sistem informatic, în urma unei investiţii de peste 100 de milioane de euro, a anunţat preşedintele CNAS, medicul Valeria Herdea.
„Se fac eforturi foarte mari pentru a reporni sistemul informatic, pentru a asuma şi acest punct. Ştiţi foarte bine că, în acest an, s-a semnat şi este un alt proiect de care nu doar că sunt mândră, ci foarte recunoscătoare că vom avea un sistem informatic nou, într-un interval de timp estimat de un an, doi. Este un efort financiar foarte mare, de peste 100 de milioane de euro. Trebuie să ştiţi că este nevoie de absorbţie de personal de specialitate. Solicităm, sigur, participarea şi implicarea întregii societăţi, astfel încât să avem oameni de mare calitate şi de mare calibru care să lucreze în cadrul acestui sistem informatic. Invităm medicii tineri să adere la proiectele Casei Naţionale de Asigurări tocmai pentru a avea resursă umană de foarte bună calitate, implicată şi mai ales profesionistă”, a declarat președintele CNAS.
De asemenea, cu această ocazie, a subliniat importanța recentei decizii a Guvernului de asigurare a accesului continuu al pacienţilor la serviciile medicale şi predictibilitatea financiară a activităţii furnizorilor de servicii medicale până la finele acestui an, iniţiativă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu sprijinul Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Sănătăţii.
„Ieri a fost o zi extrem, extrem de importantă pentru întreg sistemul medical. La preluarea acestui mandat ne-am propus câteva direcţii strategice care ţin, în primul şi în primul rând, de accesul, creşterea accesului pacienţilor la servicii medicale pe întreg teritoriul ţării. Şi, nu în ultimul rând, să facem toate eforturile pe care le putem face pentru debirocratizare şi, desigur, pentru o finanţare corectă a întregului sistem medical (…). Încercăm să asigurăm ceea ce ne-am propus, să avem finanţare pentru sistemul medical şi să încheiem cu demnitate acest an şi spun cu demnitate pentru că a fi medic în România este o mare provocare. România are un sistem medical care nu duce lipsă de specialişti de top chiar, dar există o infrastructură care are nevoie să sufere foarte multe modificări. Există foarte multe mecanisme de finanţare care funcţionează încă greoi”, a afirmat preşedintele CNAS.
Suma alocată prin actul normativ adoptat de Executiv în urmă cu o zi va permite în trimestrul IV al anului 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice de la 4,5 la 5 lei, menţinerea valorilor punctelor „per capita” şi pe serviciu în asistenţa medicală primară, precum şi a valorii lunare pentru asistenţa medicală dentară.