Un nou sistem modern de scanare a vehiculelor și containelor pentru Poliția Română
Poliţia Română a obţinut o finanţare care permite modernizarea instrumentelor de lucru utilizate în investigarea faptelor de evaziune fiscală, contrafacere de bunuri, contrabandă cu ţigări, migraţie ilegală şi a altor infracţiuni înrudite, prin proiectul Cargoscan, anunță Inspectoratul General al Poliției Române.
În cadrul proiectului, a fost realizat un sistem mobil autonom, pentru Direcţia de Poliţie Transporturi a Poliţiei Române, care permite scanarea vehiculelor şi containerelor în Portul Constanţa şi în Portul Constanţa – Sud.
Sistemul este compus dintr-un scaner mobil escamotabil, instalat pe un autovehicul de transport, ce se poate amplasa în zonele de control şi care ,,radiografiază” vehicule şi containere atât în staţionare, cât şi în mers.
Scanerul are capacitatea de a ,,privi” prin containerele din oţel şi poate fi controlat de la distanţă, în condiţii de radiaţie profesională zero pentru poliţistul operator, transmite, sâmbătă, IGPR.
Nou echipament pentru polițiști
„Echipamentul este dotat cu un sistem informatic de imagistică şi o aplicaţie software, instalată pe centrul portabil de comandă ce realizează separarea spectrală a materialelor organice şi anorganice. În dotarea Poliţiei Române, mai există un sistem de supraveghere video de înaltă rezoluţie, pentru monitorizarea de la distanţă a procesului de scanare, precum şi un subsistem automatizat de protecţie a zonei de excludere. Poliţiştii operatori ai sistemului mobil de scanare a vehiculelor şi containerelor au urmat sesiuni de pregătire şi vor lua parte la schimburi de experienţă cu unităţile de poliţie din Bulgaria”, potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de IGPR.
Prin folosirea acestui sistem, timpul mediu de verificare a unui container scade de la câteva ore la câteva minute, reducând astfel timpii de aşteptare şi eficientizând munca poliţiştilor.
Proiectul CARGOSCAN 2018 se derulează pe o perioadă de 18 luni. În urma semnării contractului de finanţare, bugetul alocat este de peste 1,5 milioane de euro, dintre care mai mult de 1,2 milioane de euro, 80 la sută, reprezintă finanţare nerambursabilă de la Comisia Europeană, prin Programul OLAF Hercule III, iar aproape 310.000 de euro, 20 la sută, constituie co-finanţare susţinută de Inspectoratul General al Poliţiei Române.