Un nou vaccin ARN mesager, autorizat de Uniunea Europeană
Uniunea Europeană a aprobat recent un vaccin ARN mesager (ARNm) contra virusului respirator sincițial (RSV) care este principala cauză a bronșiolitei.
Vaccinul este recomandat deocamdată persoanelor cu vârste peste 60 de ani, vulnerabile la infecția cu RSV care poate provoca, în unele cazuri, complicații fatale. În prezent, sunt așteptate date suplimentare privind recomandarea și pentru alte categorii de persoane vulnerabile.
Tehnologia inovatoare ARNm a început cu vaccinurile contra Covid, schimbând mult fața pandemiei. Acest nou vaccin ARNm este de la compania Moderna .Vaccinul mRESVIA de la Moderna contra bronșilitei se bazează pe aceeași tehnologie ARN m.
De știut că ADN-ul nostru este deținătorul informațiilor genetice și al ”planurilor de construcții” ale întregului nostru organism. El este protejat în nucleul celulei. Prin transcripția lui în ARN m, el este apoi trecut în proteine și transmite informații celulei. Exact pe acest ”mesager” se bazează vaccinurile companiilor Pfizer-BioNTech și Moderna contra Covid și acum noul vaccin contra bronșiolitei.
În mRESVIA, codifică una dintre cele două proteine de suprafață ale virusului bronșiolitei. Este vorba despre proteina F, care este folosită de virus pentru a fuziona cu celula pe care urmează să o infecteze. Persoana vaccinată produce proteina, care ajută la educarea sistemului imunitar și la pregătirea acestuia pentru a reacționa în cazul apariției virusului.
Vaccinurile nu sunt singurele care beneficiază de tehnologia ARNm. ”Din 2027, ar trebui arpobate primele vaccinuri terapeutice mARN împotriva cancerului”, spune Steve Pascolo, cercetător la Spitalul Universitar din Zurich și co-fondator al Curevac, primul laborator din lume care a efectuat studii clinice asupra ARNm, la începutul anilor 2000.
În acest sens, Moderna se află în studiu clinic de faza a III-a împotriva melanomului.
De asemenea, Steve Paolo participă la noul proiect european REGeRNA (Cardiac regeneration by mRNA-triggered proliferation of cardiomyoicytes), coordonat de INSERM și Comisia Europeană.
Proiectul, care reunește specialiști din Franța, Polonia, Belgia, Elveția și Țările de Jos, se deruleză o perioadă de cinci ani și are ca scop principal să dezvolte un ARN mesager sintetic, capabil să repornească proliferarea cardiomiocitelor – celule musculare cardiace – la pacienții cu insuficiență cardiacă după un atac de cord. Alte proiecte urmăresc, printre altele, să trateze tetraplegia sau să refacă epiderma, folosind terapii țintite cu ARNm.